Mainos
Mainos

Mädän munan haju säikäytti Kemijärvellä

Stora Enson Kemijärven tehtailta tullut haju hätkäytti tänään. Ensin pelättiin lietelammikon pettäneen, mutta kyse oli tihkumisesta lankkupadon raosta muutaman litran sekuntivauhdilla.

Ongelma syntyi noin viikko sitten, kun ilmastuslammikko sulaessaan tuotti mädältä munalta haisevia rikkiyhdisteitä, joita tuuli kuljetti pohjoisesta etelään. Lammikon perässä on 80 hehtaarin jälkiselkeytysallas.

- Aiemmin Kemijärveen meni puhdistusaltaasta vesiä lupaehtojen mukaisesti kuutiokin sekunnissa, mutta nyt suunta on sieltä poispäin, kertoo ylitarkastaja Juhani Ikonen Lapin ympäristökeskuksesta.

Toissa vuoden syksyllä otettiin käyttöön tehokkaampi aktiivisuodatuslaitos, jonne jäteliemiä nyt ohjataan lammikosta takaisin. Se päästää puhdistettua jätevettä Kemijärveen enää noin puoli kuutiota sekunnissa.

Jätelupien jatko selvitetään kesän aikana

Puhdistuslammikon patorakennelma oli tehty tulvavesien vuoksi. Sitä eivät vedet nyt ylittäneet. Asiasta nousseen hälyn vuoksi Stora Enso ajoi maanantaina maata lankkupadon eteen.

Pysähtyneen tehtaan prosesseista ei tule enää päästöjä, mutta pinta- ja sulamisvesiä kertyy.

- Nyt on menossa selvitykset siitä, mitä tehdään jäljellä oleville jätevesille ja maaperässä oleville jäämille. Lupaehdot menevät uusiksi ja niistä neuvottelemme kesän aikana yhdessä ympäristökeskuksen kanssa, sanoo hallintojohtaja Juhani Auvinen Stora Ensosta.

Vedenpuhdistamon prosessia täytyy muuttaa, kun fosforia ei kerry enää mikrobeille syötäväksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme