Mainos
Mainos

Magneettimyrsky iski yöllä maapallolle

Auringossa torstaina sattunut suuri roihupurkaus synnytti voimakkaan magneettimyrskyn, joka iski maapallolle Suomen aikaa eilisiltana.

Ilmatieteen laitoksen Nurmijärven observatorio mittasi keskiyön jälkeen lauantain puolella myrskyindeksin huippuarvon eli yhdeksän. Magneettimyrskyjä mittaava indeksi ulottuu nollasta yhdeksään. Vastaavan suuruinen myrsky oli viime vuoden marraskuussa.

Tutkimuspäällikkö Heikki Nevanlinna Ilmatieteen laitokselta kertoo, että myrskyn ensimmäiset merkit mitattiin ACE-satelliitissa eilisiltana kello 19. Havaintolaitteet rekisteröivät aurinkotuulen nopeuden äkillisen kasvun lähes kaksinkertaiseksi noin 1000 kilometriin sekunnissa. Aamuun mennessä myrskyn voima hiipui. Auringon toiminta ja maan magneettikentän vaihtelut palasivat tavanomaisiksi.

Nevanlinnan mukaan magneettimyrskyn aktiivinen alue on siirtymässä kiertoliikkeen vuoksi auringon näkymättömälle puolelle. Maasta katsoen myrsky pysyy auringon takana pari viikkoa, minkä jälkeen se voi taas aktivoitua.

Aurinkomyrskyn vaikutukset havaittiin Nurmijärven lisäksi monissa muissa observatoriossa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja myös eteläisellä pallonpuoliskolla Australiassa.

Sähkökatkoksia ja haamusoittoja

Nevanlinna tähdentää, että magneettimyrskyn vaikutuksia ei pidä turhaan dramatisoida. Observatorio ei ole saanut tietoja mistään erityisistä häiriöistä. Tavallisesti ilmiöön liittyy revontulia. Niitä voitiin ihailla kaikkialla Pohjois-Euroopassa alueilla, missä pilvet eivät estäneet näkyvyyttä.

Pahimmillaan magneettikentän vaihtelut voivat Nevanlinnan mukaan aiheuttaa sähkökatkoksia, häiritä matkapuhelimia ja satelliittien sensoreita. Matkapuhelinverkossa se voi ilmetä haamusoittoina.

Parin tunnin sähkökatkos Malmössä Ruotsissa 2003 oli ilmeisesti magneettimyrskyn aiheuttamana. Vaikutus tuntuu pitkissä sähkölinjoissa ja muuntamoissa.

Tämänkertaisen roihupurkauksen mittasuhteet ovat giganttisia, vaikka se näkyy vain auringonpilkkuna. Nyt suurin pilkku on kymmenen kertaa maapallon kokoinen eli noin Jupiterin mittainen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme