Mainos
Mainos

Mahdollisesti syöpää aiheuttava kasvintorjunta-aine saatetaan kieltää

Glyfosaattia sisältävien kasvintorjunta-aineiden myyntiluvat harkitaan uudestaan tänä vuonna.

Suomessa on myynnissä kymmeniä kasvintorjunta-aineita, joiden vaikuttava aine on glyfosaatti. Maailman terveysjärjestön WHO:n syöpätutkimustoimisto IARC luokittelee glyfosaatin "todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi". IARC:n mukaan glyfosaatti altistaa imusolmukesyöpiin kuuluvalle non-Hodgkinin lymfoomalle.

Yleinen rikkaruohomyrkky

-Glyfosaattia käytetään rikkakasvien torjunta-aineena.  

-Se on yksi maailman yleisimmistä torjunta-aineista ja Suomessa eniten myyty maatalous- ja puutarhakäyttöön tarkoitettu rikkakasvien torjunta-aine.  

-Glyfosaatille altistuu ihmisiä esimerkiksi maataloustöissä.  

-WHO:n tuoreen arvion mukaan glyfosaatti saattaa altistaa syövälle. Aikaisemmin kansainvälinen tutkijaryhmä on varoittanut aineen aiheuttaneen sikiövaurioita ja keskenmenoja koe-eläimille.  

-EU:n alueella glyfosaatin käyttö on hyväksytty kuluvan vuoden loppuun saakka. Käyttörajoitusten uudelleen arviointi on käynnissä.  

Yhdysvalloissa aine on viranomaisarvioissa luokiteltu syöpää aiheuttamattomaksi (evidence of non-carcinogenicity in humans).

Suomessa myyntiluvista vastaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

– Glyfosaattia sisältävien kasvintorjunta-aineiden luvat tarkastellaan EU-tasolla uudestaan joka tapauksessa tämän vuoden aikana, sanoo Tukesin kemikaalituotevalvontayksikön johtaja Esa Nikunen.

– WHO:n nyt julkaisema tutkimustulos ei paljasta mitään sellaista akuuttia, joka johtaisi myyntilupien perumiseen nopealla aikataululla. sanoo Nikunen.

Johtaja Nikunen arvioi kuitenkin, että WHO:n syöpätutkimustoimiston raportti vuoksi EU:ssa asia arvioidaan erityisellä huolella.

Glyfosaatin vaikutuksista on keskusteltu ja kiistelty vuosikymmeniä. Esimerkiksi MTV:n Sunnuntairaportti kertoi vuonna 1997 italialaistutkimuksesta, jonka mukaan glyfosaatti vaikuttaa ihmisen perimään.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme