Mainos
Mainos

Maito- ja mehutölkkien kierrätystä tehostetaan

Vain joka viides maito- ja mehutölkki palautuu nykyään kierrätykseen. Kierrätyskäytön esteenä ovat olleet purkkien monet materiaalit, sillä puukuidun ohella ne sisältävät muovia ja alumiinia. Etenkin alumiinin kierrätyskäyttö on ollut hankalaa.

Kotimaasta talteen kerättyjen paperi-, kartonki- ja pahvipakkausten hyödyntäminen raaka-aineena on kuitenkin kasvussa, koska Stora Enson ja UPM-Kymmenen yhteisesti omistama Corenso on ilmoittanut olevansa halukas käyttämään Suomesta kerättyjä kuitupakkauksia nykyistä enemmän.

Corenso on tehnyt Varkauden-tehtaalleen 200 miljoonan markan investoinnin uutta linjaa varten, jolta keräyskartonkia voidaan hyödyntää uudella tavalla. Tölkkien ja muiden paperi-ja kartonkipakkausten kuidusta tehdään hylsykartonkia, josta taas valmistetaan paperi- ja tekstiilirullien ytiminä käytettäviä hylsyjä.

Varkauden tehtaan raaka-aineesta yli puolet on monimateriaalipakkauksia. Toimitusjohtaja Pekka Harkin mukaan nyt myös pakkausten sisältämää alumiinia voidaan hyödyntää. Harkin mukaan pakkausten puukuitua käytetään hylsyihin, muovista tehdään energiaa ja alumiini käsitellään uudelleen teollisuuskäyttöön sopivaksi alumiinipulveriksi.

Tällä hetkellä Corenso käyttää Suomessa raaka-aineenaan 170 000 tonnia uusiokuitua vuodessa. Tästä 48 000 tonnia on ulkomailta tuotuja maito- ja mehutölkkejä. Tuontia vastaava määrä korvataan jatkossa kotimaasta kerätyillä pakkauksilla.

Myös Kotkassa toimiva Ahlstrom Cores pystyy käyttämään keräyskartonkia raaka-aineenaan, mutta tehtaanjohtaja Teuvo Kemppisen mukaan yhtiö kehittää edelleen laitetekniikkaa.

Keräystä tehostetaan

Samalla kun keräyskartongin teollinen hyödyntäminen on parantumassa mm. tölkkien, pussien, pizzalaatikoiden ja leipäpussien talteenottoakin voidaan parantaa.

Paperinkeräys Oy suunnittelee järjestelmää, jolla kaikki paperi-, kartonki- ja pahvipakkaukset voitaisiin kerätä yhdessä keräyskartonkina. Keräyskartongilla tarkoitetaan maito- ja mehutölkkien, kuivien tuotteiden paperi- ja kartonkipakkausten sekä aaltopahvin seosta.

Tänä vuonna keräyskartonkia saadaan talteen 8 000 tonnia, josta kartonkitölkkien osuus on 6 000 tonnia. Aaltopahvista saadaan talteen jo 80 prosenttia, kun tölkeistä palautuu kierrätykseen vain 20 prosenttia.

Maito- ja mehutölkkejä kerätään erikseen 800 keräyspisteessä noin 70 paikkakunnalla. Keräyskartonkia otetaan talteen noin 25 kaupungissa Kiertolaari-säiliöihin, joista on 150 suurimpien ostoskeskusten yhteydessä. Keräysverkosto ei kuitenkaan tavoita kaikkia kierrätyksestä kiinnostuneita.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme