Mainos
Mainos

"Makeisveron palautus kannustaa terveellisiin valintoihin"

Hallituksen päätös ottaa uudelleen käyttöön makeisvero ja korottaa virvoitusjuomien veroa saa erityistä kiitosta Terveyden edistämisen keskus ry:ltä.

- Makeisveron palautus ja virvoitusjuomien veron kiristys on erinomainen esimerkki siitä, miten poliittisilla päätöksillä ja teoilla voidaan kannustaa ihmisiä tekemään terveyttä edistäviä kulutuspäätöksiä, sanoo Terveyden edistämisen keskus ry:n toiminnanjohtaja Janne Juvakka.

Kuten esimerkiksi alkoholi- ja tupakkaverotuksella, myös makeisveroilla voidaan vaikuttaa terveyskäyttäytymiseen.

Kulutus kaksinkertaistunut

Huolestuttava kehityssuunta on ollut, että makeisten kulutus on lisääntynyt merkittävästi. Vuonna 1985 makeisia syötiin henkeä kohden 7,2 kg, vuonna 2005 jo 14 kg. Ruokatottumusten kääntäminen terveellisille urille vaatii juuri tämäntyyppisiä veropäätöksiä.

- Veronkiristys toivottavasti hillitsee erityisesti lasten ja nuorten makeisten syöntiä ja limsojen juontia, jotka osaltaan ovat vaikuttaneet ylipainon lisääntymiseen ja hampaiden kunnon heikentymiseen. Hintojen nostamisen lisäksi olisi yhä enemmän kiinnitettävä huomiota myös pakkauskokoihin, joilla voidaan ohjata kulutuskäyttäytymistä.

Juvakka painottaa, että terveyden edistämistyössä niin valtion tasolla kuin kunnissa pääpainon pitää olla päätöksissä, jotka muokkaavat elinolosuhteita terveyttä edistäviksi.

- Terveyttä edistävät teot vähentävät sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmään kohdistuvaa kustannusten nousupainetta - siksi terveyden edistämiseen investointi kannattaa, painottaa Juvakka.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme