Mainos
Mainos

Maksakirroosia jopa alle 30-vuotiailla

Kuolemat maksakirroosiin lisääntyvät Suomessa nopeimmin Euroopan maista.

Helsingin Sanomien mukaan noususuunnassa ovat Suomen lisäksi vain Tanska ja Britannia. Suuressa osassa muuta Eurooppaa kirroosikuolemat vähenevät.

Valtaosan suomalaisten maksakirroosikuolemista selittää alkoholi. Kirroosin riskiä kasvattavat myös aikuistyypin diabetes ja sitä edeltävä metabolinen oireyhtymä. Pitkälle edennyt maksakirroosi voi johtaa syvään tajuttomuuteen eli niin sanottuun maksakoomaan, joka on hengenvaarallinen.

Suomessa jo moni alle 40-vuotias kärsii maksakirroosista. HUS:n gastroenterologian klinikan ylilääkäri Martti Färkkilä kertoo lehdessä, että nuorimmat kirroosipotilaat ovat jopa alle 30-vuotiaita.

Nuorten aikuisten juomatottumukset näkyvät myös kuolinsyytilastoissa. Esimerkiksi toissa vuonna alkoholimaksasairauteen kuolleiden 35-39-vuotiaiden miesten määrä oli kaksinkertainen verrattuna vuoteen 2001.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme