Mainos
Mainos

Maksakirroosista tulossa kansantauti

Maksakirroosista on tulossa kansantauti. Sairastuneiden määrä on 2000-luvulla kaksinkertaistunut verrattuna 90-luvun loppuun. Aamulehden mukaan runsas alkoholin käyttö vaikuttaa maksaa nopeammin haimaan. Haimatulehdusten määrä on esimerkiksi Tampereen seudulla kolminkertaistunut parissakymmenessä vuodessa.

- Tämä on suora indikaattori siihen, kuinka paljon kansa juo. Tämä on se hinta, minkä maksamme halvasta alkoholista, sanoo MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Pekka Heinälä.

Suomalaisista 10 prosenttia on alkoholin suurkuluttajia. Mies on suurkuluttaja, jos hän juo viikossa 24 ravintola-annosta, ja nainen juodessaan 16 ravintola-annosta.

- Alkoholi on suurin kuolinsyy miehillä, mutta myös tapaturmaiset kuolemat sekä itsemurhat liittyvät usein alkoholinkäyttöön, Heinälä muistuttaa.

Ranskassa moni pitää trendikkäämpänä kivennäisveden nauttimista ravintolassa viinin sijaan. Heinälä toivoo tavan rantautuvan Suoemeenkin.

- Ilahduttavaa on huomata, että osa nuorista näyttää välttävän alkoholinkäyttöä, Heinälä huomauttaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme