Mainos
Mainos

Maksan toimintahäiriöitä aiheuttava lääke myyntikieltoon

Lääkelaitos on asettanut vakavia maksan toimintahäiriöitä aiheuttaneen Trovan-mikrobilääkkeen myyntikieltoon EU:n komission suosituksesta. Trovania käyttäviä potilaita kehotetaan ottamaan yhteyttä hoitavaan lääkäriin hoidon keskeyttämiseksi tai lääkityksen vaihtamiseksi. Euroopan lääkevalvontaviraston tieteellinen komitea suositti kokouksessaan viime torstaina lääketehdas Pfizerin valmistaman Trovanin myyntiluvan peruuttamista toistaiseksi.

Myyntikiellon syynä ovat lääkkeen sisältämän trovafloksasiinin ja alatrofloksasiinin käytön yhteydessä havaitut maksan toimintahäiriöt. Kaikkiaan vakava maksan toimintahäiriö on ilmoitettu 152 potilaalla. Näistä yhdeksän on johtanut maksansiirtoon tai kuolemaan.

Suomessa ei yhtään tapausta ilmoitettu

Suomessa Trovania on myyty joitakin satoja pakkauksia ja lisäksi sairaalakäyttöön on toimitettu Trovan IV -valmistetta noin 3 000 annosta. Lääkelaitoksen haittavaikutusrekisteriin ei ole ilmoitettu yhtään Trovanin aiheuttamaan maksan toimintahäiriötä. Trovan ja Trovan IV saivat Euroopan komission myöntämän myyntiluvan viime vuoden heinäkuussa. Tämän vuoden toukokuuhun mennessä trovafloksasiinireseptejä oli koko maailmassa kirjoitettu jo yli 2,5 miljoonaa.

Trovan on laajakirjoinen fluorokinoloniryhmän antibiootti, jonka käyttöaiheita ovat olleet mm. keuhkokuume, kroonisen bronkiitin akuutti paheneminen, vatsansisäiset ja gynekologiset infektiot sekä vakavat iho- ja pehmytkudosinfektiot.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme