Mainos
Mainos

Maksuhäiriömerkinnät yleistyvät

Maksuhäiriöisiä henkilöitä oli viime vuoden lopussa yhteensä lähes 310 000. Muun muassa maksamatta jääneet pikavipit ovat yksityishenkilöiden riesana.

Uusien maksuhäiriömerkintöjen määrä on kasvussa. Viime vuonna yrityksille ja yksityishenkilöille rekisteröitiin kaikkiaan 602 000 uutta maksuhäiriömerkintää eli viideosa enemmän kuin edellisvuonna.

Maksuongelmat kasautuvat samoille henkilöille. Viime vuonna uusia maksuhäiriömerkintöjä tallennettiin Suomen Asiakastieto Oy:n henkilöluottotietorekisteriin kaikkiaan 22,7 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin, mutta maksuhäiriöisten henkilöiden määrä kasvoi silti vain vajaalla prosentilla. Maksuhäiriöisiä henkilöitä oli vuoden lopussa yhteensä 309 296.

Yksityishenkilöiden maksuhäiriöistä eniten lisääntyivät ulosotossa todetut varattomuudet ja alioikeuksien antamat yksipuoliset tuomiot. Yksi syy varattomuusmerkintöjen lisääntymiseen saattaa olla vuoden alussa voimaantullut lainmuutos, jonka myötä ulosottovelat alkavat vanhentua lopullisesti 15 tai 20 vuodessa.

Käräjäoikeuksien alle 300 euron tili-, kertaluotto- ja rahoitusyhtiösaatavista antamia yksipuolisia velkomustuomioita rekisteröitiin viime vuonna 11 200 henkilölle yhteensä noin 25 500 kappaletta. Näistä merkinnöistä valtaosa johtuu maksamatta jääneistä pikavipeistä. Tällaisten pienten velkomustuomioiden osuus oli 17,9 prosenttia kaikista yksityishenkilöiden velkomustuomioista ja 4,8 prosenttia yksityishenkilöiden kaikista uusista maksuhäiriömerkinnöistä.

Myös yritysten uusien maksuhäiriömerkintöjen määrä kääntyi viime vuonna selvään 7,9 prosentin kasvuun. Yrityksille rekisteröitiin yhteensä 75 000 uutta maksuhäiriömerkintää. Maksuhäiriöisiä yrityksiä oli viime vuoden lopussa 37 200 eli 5,1 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme