Mainos
Mainos

Maksuttoman influenssarokotuksen voi vielä ottaa

Yli 65-vuotiaille maksuttoman influenssarokotuksen ehtii vielä ottaa, vaikka influenssakausi alkoikin hieman etuajassa, sanoo erikoistutkija Tuija Leino Kansanterveyslaitoksesta. Aikuisille riittää yksi piikki, joten se antaa suojan parissa viikossa.

Pikkulasten rokotesuoja vaatii sen sijaan kaksi pistosta kuukauden välein, joten vauvat eivät enää ehkä ehdi saamaan suojaa jo maahan saapunutta A-virusta vastaan. Suoja mahdollisesti myöhemmin rantautuvaa B-virusta vastaan voi kuitenkin vielä kehittyä. Rokote antaa suojan molempia virustyyppejä vastaan. Haittaa rokotteesta ei ole todettu, vaikka virus olisi jo ehtinyt elimistöön itämään.

Viime vuonna ilmaisen influenssarokotteen haki noin puolet yli 65-vuotiaista ja joka kolmas pikkulapsi. Viime vuoden syksystä lähtien ilmaisen rokotuksen ovat saaneet 6 - 36 kuukauden ikäiset pikkulapset. Suomi oli ensimmäinen Euroopan maa, joka tarjoaa pikkulasten influenssarokotteen ilmaiseksi kaikille halukkaille. Yhdysvalloissa se on ollut ohjelmassa jo kauan.

Kuntien välillä on suuria eroja

Influenssa voi olla iäkkäämmille ihmisille kohtalokas, ja tavoitteena onkin, että rokotuksen ottaisi vähintään 75 prosenttia yli 65-vuotiaista, sanoo Leino. Tähän on ollut kuitenkin vaikea päästä.

Kansanterveyslaitos selvittääkin parhaillaan, mikä asiassa mättää: joutuuko rokotetta esimerkiksi jonottamaan pitkään? Suurennuslasin alle on otettu 15 kuntaa, joissa iäkkäät ovat käyneet laiskasti rokotuksissa, ja saman verran kuntia, joissa rokotuksissa on käyty innolla.

- Joissakin kunnissa rokotetta oli tarjottu esimerkiksi vain yhtenä tai kahtena päivänä, sanoo Leino.

Pikkulasten rokotus ei heti ensimmäisenä vuonna saanut kovin suurta suosiota osittain siksi, että tieto tuli aika yllättäen, eikä siitä ehditty kunnolla kampanjoida. Tämän syksyn tilanne selviää vasta helmikuussa.

Rokote suojaa paitsi influenssalta myös monilta jälkitaudeilta. Influenssaan sairastuneista pikkulapsista 40 prosenttia saa myös antibioottihoitoa vaativan korvatulehduksen. Lisäksi alle vuoden vanhat influenssapotilaat joutuvat sairaalahoitoon yhtä usein kuin vaikeita sairauksia sairastavat riskipotilaat.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme