Mainos
Mainos

Maksuttomat influenssarokotukset alkavat

Syksyn maksuttomat influenssarokotukset pääsevät vauhtiin ensi viikolla. Terveyskeskukset tiedottavat alueillaan, milloin ja mistä rokotuksia saa.

Joka vuosi 43 000-130 000 yli 65-vuotiasta sairastuu influenssaan. Alle 3-vuotiaista sairastuu lähes viidennes.

Kansanterveyslaitoksen asiantuntijat suosittelevat rokotetta 65 vuotta täyttäneille, 6-35 kuukauden ikäisille sekä sellaisille 3-64-vuotiaille, jotka kuuluvat riskiryhmiin.

Riskiryhmät saavat rokotteen ilmaiseksi. Lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat ne, joilla on esimerkiksi krooninen sydän- tai keuhkosairaus tai diabetes sekä muut, joiden terveyttä influenssaan sairastuminen oleellisesti uhkaa.

Influenssa on rajumpi tauti kuin flunssa. Se saattaa pahentaa perussairautta, romahduttaa yleiskunnon tai aiheuttaa vaikean jälkitaudin.

- Ikääntyneen vastustuskyky on huonompi kuin työikäisen – siksi sairastumisen vaarakin on suurempi. Myös influenssan seuraukset ovat ikäihmiselle pahemmat kuin nuoremmille. Jokaisen 65 vuotta täyttäneen – myös terveen - kannattaa ottaa influenssarokote. Rokote auttaa pysymään terveenä ja kunnossa, sanoo Kansanterveyslaitoksen erikoistutkija Tuija Leino.

Rokote tärkeä myös pikkulapsille

Joka viides alle 3-vuotias saa vuosittain influenssan. Influenssaan sairastuneista monet saavat vielä jälkitaudin, yleisimmin korvatulehduksen tai keuhkokuumeen. Rokote ehkäisee 6-9 influenssatartuntaa kymmenestä. Lisäksi se ehkäisee korvatulehduksia paremmin kuin mikään muu saatavissa oleva rokote. Kun lapsi säästyy influenssalta ja sen jälkitaudeilta, hän säästyy myös näiden aiheuttamilta lääkärissäkäynneiltä, antibioottikuureilta ja sairaalahoidoilta.

Pikkulapset levittävät influenssaa tehokkaasti, sillä he tartuttavat influenssaa jopa kaksi viikkoa oireiden alkamisesta. Lapsen rokottaminen voi auttaa ehkäisemään myös perheenjäsenten ja läheisten sairastumista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme