Mainos
Mainos

Mallasohran sadosta tulossa yllättävän hyvä

Kuivasta kesästä huolimatta mallasohran sadosta on tulossa niin hyvä, että oluiden teossa ei tarvitse turvautua tuontiohraan.

Mallasohran sadosta on vastoin ennakko-odotuksia tulossa kohtuullinen.

- Ohran laatu on tähän mennessä tutkittujen näytteiden perusteella pelättyä parempi. Näin olut tehdään jatkossakin kotimaisesta raaka-aineesta eikä tuontiin ole tarvetta, arvioi Raision maatalousryhmän johtaja Jukka Hollo.

Hehtaarisadot ovat kuivan kesän seurauksena jäämässä alle keskiarvon eli 3000 kilon tienoille. Suomen vuotuinen tarve on 200 000 tonnia. Mallasohraa on kuitenkin kylvössä noin 130 000 hehtaaria eli kaksinkertaisesti kulutuksen verran.

Kuivuudesta kärsineen ohran ongelmaksi arvioitiin kasvukauden aikana liian korkea valkuaispitoisuus, mikä vähentää maltaan valmistuksessa tärkeän tärkkelyksen osuutta.

Myös Viking Maltin Lahden-mallastamossa otettujen näytteiden laatu on ollut ennakoitua parempi.

- Vielä heinäkuussa näytti siltä, että kotimainen ohra ei kelpaa maltaaksi. Puinnit ovat vielä kesken. Lopulliset tiedot ovat koossa vasta syyskuussa, mutta jo nyt näyttää siltä, ettei tuontiin ole tarvetta, sanoo Viking Maltin maajohtaja Ilkka Kylmälä.

Kuivan kesän hyvä puoli oli se, että ohra valmistui hitaasti.

- Lisäksi sivuversot jäivät pois. Jyvämäärä on pienempi, mutta jyvät ovat isoja ja paikoin laadukkaita. Tilanteeseen nähden kohtuullisen sadon taustalla ovat myös viime vuosina yleistyneet uudet lajikkeet, jotka näyttivät nyt hyvät puolensa, arvioi Kylmälä.

Viking Maltilla on Suomessa noin 1500 sopimusviljelijää, joiden pelloilla kasvaa 40 000-50 000 hehtaaria mallasohraa. Yhtiöllä on mallastamot myös Ruotsissa ja Liettuassa. Viking Malt käyttää Raision tavoin vuosittain noin 100 000 tonnia mallasohraa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme