Mainos
Mainos

Mallia Ruotsista: Suomeen puuhataan uudenlaista palkkasopimusta

Suomeen puuhataan ensi syksyksi uudenlaista työmarkkinaratkaisua.

Kyseessä olisi Ruotsissa jo käytössä oleva teollisuussopimus. Se olisi vientiteollisuuden työnantajien ja eri keskusjärjestöissä toimivien teollisuuden palkansaajien välinen sopimus, jolla määriteltäisiin alan kustannuskehitys.

Sen jälkeen myös muut alat, esimerkiksi julkinen sektori, tekisivät palkkasopimuksia, joiden kustannusvaikutus ei ylitä tätä avoimen sektorin sopimusta.

Huomenta Suomen torstaikabinetissa vieraillut Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Risto Alanko sanoo, että tämä on tie, jota Suomenkin pitäisi lähteä kulkemaan. Asiaa selvitetään myös palkansaajajärjestöissä.

– Kyllä tämä sillä tavalla keskusteluissa esillä on ollut ja itse asiassa ruotsalaiset kollegat puolin ja toisin yhteisessä tilaisuudessa keskustelemassa ja kertomassa tästä heidän toimintatavastaan. Sillä tavalla tämä on ollut esillä, mutta päätökset kuinka tästä eteenpäin mennään, on tietenkin tekemättä, sanoo Alanko.

Ensi syksynä teollisuussopimuksen toteuttaminen olisi mahdollista, koska keskeisen vientialan, Teknologiateollisuuden sopimuksista neuvotellaan ensiksi jo alkusyksystä.

– Kysymys on sitten siitä, että löytyykö aikatauluista huolimatta yhteisymmärrystä laajemmasta vientisektorin yhteistyöstä, toteaa Alanko.

Teollisuussopimus solmittaisiin työnantajaliitto Teknologiateollisuuden ja kaikkia keskusjärjestöjä edustavien palkansaajapuolen teollisuusliittojen välillä.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot