Mainos

Malmin lentokentälle kolme korvaajaa

Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä on löytänyt kolme ensisijaista paikkaa, joihin voitaisiin sijoittaa nykyisen Malmin lentokentän korvaava pienkonekenttä. Työryhmän mielestä sijainniltaan parhaita vaihtoehtoja olisivat Askolan Monninkylä, Mäntsälän Hirvihaara tai Riihimäen Sammalistonsuo.

Tarvittavan maa-alueen laajuus on 200-230 hehtaaria. Työryhmä löysi myös viisi mahdollista muuta paikkaa 37 sijaintivaihtoehdon joukosta. Malmin lentokentälle etsitään uutta paikkaa, koska Helsinki tarvitsee lentokentän asutuskäyttöön.

Valtio on valmis luopumaan vuokraoikeudestaan Malmin kenttään vuonna 2006, jos Helsinki kaavoittaa alueen asuntokäyttöön ja maksaa sopivan korvauksen. Jos Malmin kentästä luovutaan, myös rajavartioston helikopteritukikohta tarvitsee uuden sijoituspaikan. Jos uusi lentokenttä sijaitsisi meripelastukseen tarvittaville helikoptereille liian kaukana, työryhmän mielestä niiden paras sijoituspaikka olisi Santahamina.

Viisi muutakin vaihtoehtoa

Uuden lentokentän arvioidaan maksavan rakennuksineen 230-270 miljoonaa markkaa. Uuden kentän rahoittajia voisivat olla valtion ohella Helsingin kaupunki, lentokentästä hyötyvät kunnat ja lentotoiminnan harjoittajat. Myös yksityiset rahoittajat olisivat mahdollisia, jos kentän sijainti ja toiminta olisivat tarpeeksi houkuttelevia.

Askolan, Mäntsälän ja Riihimäen lisäksi kentän mahdollisia sijoituspaikkoja voisivat työryhmän mukaan olla Inkoon Innanbäck, Lopen Keihäsjärvi, Lopen Räyskälä, Porvoon Hinthaara ja Sipoon Box. Räyskälä todettiin kuitenkin muita huonommaksi vaihtoehdoksi, koska se on etäällä Helsingistä ja paikallinen valtion omistama lentokenttä on jo vilkkaassa urheiluilmailun käytössä. Muut vaihtoehdot karsittiin pääosin siksi, että ne sijaitsevat liian lähellä luonnonsuojelukohteita, asutusta tai Helsinki-Vantaan lentoreittejä.

Kenelle kellot soivat

Selvitys lähtee nyt laajalle lausuntokierrokselle. Rakennusneuvos Juhani Tervala liikenne- ja viestintäministeriöstä arvioi, että "ministerit ottavat kantaa asiaan kesään mennessä".

Harrastajailmailijat ja lentotoiminnan harjoittajat eivät halua lähteä Malmilta minnekään. Ilmailuharrastajien mielestä Malmin kentän tuhoaminen merkitsisi kuolinkellojen sointia koko pääkaupunkiseudun harrasteilmailulle. Samojen kellojen sointia povaavat myös Malmilla toimivat elinkeinonharjoittajat omalle liiketoiminnalleen.

Museoviraston kannan mukaan Malmin arvo liittyy niin yksittäisiin lentokenttärakennuksiin kuin koko kentän merkitykseen Suomen siviili-, sota- ja harrasteilmailunkin historiassa. Myös Museoviraston valmisteilla olevassa esityksessä valtakunnallisesti merkittäviksi rakennuskulttuurikohteiksi (VARA) Malmin kenttä on mukana. Museoviraston mukaan kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta katsoen Malmin lentokentälle ei ole korvaavaa vaihtoehtoa.

-Selvää myös on, että niin rakennusten kuin maisemankin arvot säilyvät parhaiten alkuperäiskäytössään. Jos ilmailutoiminnat siirretään pois Malmilta, Museovirasto tulee todennäköisesti joka tapauksessa edellyttämään niin lentokenttärakennusten kuin maiseman avoimen luonteenkin säilyttämistä, virasto toteaa kannanotossaan.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot