Mainos
Mainos

"Malttia Nato-keskusteluun"

Suomen maantieteellinen asema Venäjän suurvallan naapurissa on edelleen monella tapaa monimutkainen. Tämä pitäisi suomalaishistorioitsija, eversti Sampo Ahton mukaan muistaa myös Nato-keskustelun käydessä kuumimmillaan. Viimeksi Nato-keskusteluun on osallistunut Nobelin rauhanpalkinnon saanut Martti Ahtisaari, jonka mukaan Natoon liittyminen selkiyttäisi kuvaa.

Huomenta Suomessa vieraillut historioitsija, eversti Sampo Ahto sanoo Venäjän pitävän suurimpana uhkakuvanaan saartoa. Naton laajeneminen näyttää Venäjältä katsottuna saartamiselta. Kyse on maailman herruudesta, sanoo eversti Sampo Ahto.

- En usko, että esimerkiksi Viro, Latvia tai Liettua pyrkivät tietoisesti saartamaan Venäjää. Sen sijaan Yhdysvallat todennäköisesti pyrkii.

Suomen sijainti jättiläis-Venäjän naapurina ja mahdollisen Yhdysvaltain saartorenkaan jäsenenä asettaa Suomen avainasemaan Pohjolassa.

- Jos kuuluisimme läntiseen liittoutumaan, olisi Suomenlahden valvonta täydellisesti lännen. Nythän näin ei ole, sanoo Sampo Ahto.

Suomen liittyminen Natoon saattaa olla kriisiaikana uhka. Muun muassa Paavo Väyrysen kritisoima juupas-eipäs -keskustelu Natoon liittymisestä saattaa myös Ahton mukaan vahingoittaa Suomea.

- Mitä enemmän tulee keskustelua, sitä enemmän tulee kiihkeitä mielipiteitä. Nämä kiihkeät mielipiteet voivat mennä yli laidan ja sillä tavalla vahingoittaa etuamme. Liika uhoaminen ei ole hyväksi, toteaa eversti Ahto.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot