Mainos
Mainos

Mammografiakuvissa laatuvirheitä

Rintasyöpäseulonnoissa käytettyjen mammografialaitteiden kuvista on löydetty laatuvirheitä. Säteilyturvakeskus (Stuk) on tarkastanut noin 60 prosenttia maamme parista sadasta mammografialaitteesta. Joka kolmannen laitteen kuvanlaadussa on ollut jotain huomautettavaa.

Mammografiassa hyvä kuvanlaatu on erityisen tärkeä, koska rintasyöpäseulontojen tavoitteena on havaita röntgenkuvista pienet syöpäkasvaimet. Mammografialaitteiden kuvanlaatua on arvioitu Yhdysvalloissa noudatettavien laatukriteerien avulla. Laadun arvioinnissa on käytetty testikappaleesta otettuja kuvia.

Stukin tekemissä tarkastuksissa mammografiakuvauslaitteista on löydetty myös vertailutason ylittäviä säteilyaltistuksia. Joka kuudes laite ylitti vertailutason. Suurimmillaan altistus oli lähes kaksinkertainen vertailutasoon verrattuna.

Eri laitteilla pienimmän ja suurimman säteilyaltistuksen ero oli kymmenkertainen. Ero on kuitenkin pienentynyt huomattavasti viime vuosikymmenien aikana.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot