Mainos

Maneesiturmasta jo kaksi kuukautta – luvatut uudistukset puuttuvat yhä

Laukaan tuhoisa maneesiturma tapahtui noin kaksi kuukautta sitten.

Välittömästi onnettomuuden jälkeen lukuisat tahot lupasivat pikaisia toimia, jotta vastaavia onnettomuuksia ei jatkossa enää tapahtuisi. Suunnitelmissa oli muun muassa säädösten muutoksia ja tiukempaa valvontaa. Todellisuudessa edes uudistuksia miettivä työryhmä ei ole vielä aloittanut toimintaansa.

Ympäristöministeriö lupasi helmikuussa asettaa rakennusalan toimijoista ja viranomaisista koostuvan ryhmän valmistelemaan toimenpiteitä laajarunkoisten rakennusten turvallisuuden parantamiseksi. Ylijohtaja Helena Säteri, onko tällainen ryhmä aloittanut toimintansa?

– Ryhmä ei ole aloittanut toimintaansa, mutta se on perusteilla. Tämä on aina kaikkien työryhmien osalta ongelmana, että vaikka kuinka pyydetään nimiä pikaisesti, niin sitten eri tahoilta tulee lisäaikapyyntöjä hallitusten kokousten vuoksi tai muista syistä.

Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru, milloin ryhmä pääsee istumaan yhteen?

– Työryhmän kaikki nimet on nyt viimein saatu ja sen asettamispäätös tulee ensi viikolla. Sitä en uskalla vielä luvata, että milloin se ensimmäisen kerran kokoontuu.

Ympäristöministeriö kertoi helmikuussa valmistelevansa lainsäädäntöä, jolla pyritään vähentämään laajarunkoisten hallien sortumavaaraan liittyvää onnettomuusriskiä. Ministeri Kiuru, milloin uutta lakia sopii odotella?

– Tarkoitus on saada laki valmiiksi seuraavien kuukausien aikana, jotta se ehtii ennen seuraavaa talvikautta eduskunnan käsittelyyn. Säädös pakollisesta katsastusmenettelystä on siis tulossa jo seuraaville lumille.

Ympäristöministeriön ylijohtaja Säteri, ovatko lakimuutokset tai tarkistusvaatimukset viivästyneet toimintaryhmän vuoksi?

– Ne eivät ole ryhmästä riippuvaisia, vaan tehdään virkamiestyönä meillä. Lakimuutostyö on työn alla ja esityksiä vain käsitellään toimintaryhmässä. En siis sanoisi, että asia olisi viivästynyt. Ihan kädenkäänteessä ei mikään koskaan käy, eli ihan normaalilla aikataululla uudistukset menevät eteenpäin ja ovat hyvässä jamassa.

Helmikuun tapaamisessa keskeisten rakennusalan toimijoiden ja viranomaistahojen kanssa keskustelitte kansallisen rekisterin luomisesta, jotta onnettomuusriskitilanteissa tieto erityyppisistä laajarunkoisista halleista olisi paremmin saatavilla. Krista Kiuru, onko tällainen valmisteilla?

– Kansallisen hallitietokannan muodostaminen on käynnistetty. Sen muodostaminen on akuuttia asia ja pyrimme löytämään pikaisesti ratkaisuja. Kaupungeissa ja kunnissa näitä rekistereitä jo on, mutta niiden taso ollut hyvin vaihtelevaa. Esimerkiksi Helsinki on arvioinut kiitettäväksi hallikantaansa ja tätä toivomme muidenkin kuntien tekevän, jotta ne tietävät missä riskihallit oman kunnan alueella sijaitsevat.

Ministeri Kiuru, jos saisitte toivoa, niin millaista säätä toivotte ensi talveksi?

– Toivottavasti se tuo tullessaan pienempiä lumimassoja kuin viime vuosina. Rakennuskannassa olevat rakenteelliset virheet tulevat valitettavasti esiin juuri silloin, kun katoilla on painavia lumipeitteitä.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot