Mainos
Mainos

Mannerheim-buumi leviää Venäjällä

Venäläisiä kiinnostavat erityisesti Mannerheimin nuoruusvuodet tsaarin upseerina. Hänestä on julkaistu jo lukuisia kirjoja.

Carl Gustaf Mannerheimin monivaiheinen elämä lapsuuden Louhisaaren kartanon aatelispojasta tsaarin Venäjän upseeriksi, verisen sisällisodan Valkoiseksi kenraaliksi ja Neuvostoliittoa vastaan käytyjen taistelujen johtajaksi ja Suomen marsalkaksi on nyt kaarenä nähtävissä Kansallimuseon näyttelyssä.

Vahvimmin ovat esillä Mannerheimin nuoruusvuodet tsaarin upseerina. Tämä aika Mannerheimin elämässä kiinnostaa myös venäläisiä, joille Mannerheimista on tullut buumi. Kenraalista on julkaistu Venäjällä lyhyen ajan sisällä jo kymmenen kirjaa.

- Hänellä on jopa ihailijakerhonsa voi sanoa ja siinä vanhoja upseereja esimerkiksi. Mannerheim on ikään kuin ihannoitu venäläinen upseerihahmo. Se on vähän kuin nostalgia-aalto, joka keskittyy keisarikunnan loppuaikaan. Tietysti omana aikanaan se joukko, joka ympäröi keisaria, se ei ollut hirveästi älymystön suosiossa tai niin sanotun edistyksellisen kansanosan. Mutta nyt se on saanut romanttisen hohteen, sanoo professori Timo Vihavainen.

Toisen maailmansodan aika, jolloin Neuvostoliitossa piirrettiin irvikuvia lahtari-Mannerheimista, ei kiinnosta venäläisiä. Pietarissa ne eivät sopineet arvokkaan henkilön elämästä kertovaan näyttelyyn.

Mannerheim-näyttely esittelee myös miehen, joka jo tsaarin hovissa omaksui ylimyksen tavat, jotka näkyivät hänen toimissaan läpi koko elämän. Suurriistan metsästys, pitkät tutkimusmatkat Aasiaan, aina huoliteltu ulko-asu, kulinarismi ja pöytätapojen etiketti tai hyväntekeväisyys tarttuivat marsalkkaan Nikolai II:n Venäjältä, kertoo filosofian tohtori Kerttu Kannas-Karvonen.

- Kyllä minä kuvittelen, että tämä hänen traditionsa, että hoidettiin lapsia ja myös punaisen ristin aktiviteetit, tulevat varmasti Venäjän ajoilta. Kyllä minulla on sellainen kuvitelma, että hän katsoi itsensä vähän niinkuin Suomen tsaariksi.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme