Mainos
Mainos

Manninen: Kuntauudistuksessa yhdistellään eri malleja

Lopulliseen kuntamalliin yhdistellään eri ehdotuksien parhaat osat. Pääkaupunkiseudulle on luvassa erityisratkaisu.

Alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen ei uudistaisi kunta- ja palvelurakennetta minkään yksittäisen ehdolla olleen mallin mukaisesti, vaan niitä yhdistelemällä.

- Tuleva ratkaisu rakennetaan sisäministeriön esittämien peruskunta-, piiri- ja aluekuntamallin yhdistelmästä. Lisäksi pääkaupunkiseudulle ollaan räätälöimässä omaa rakennetta, Manninen sanoo Kauppalehden haastattelussa.

Mannisen mukaan lopulliseen malliin otetaan parhaita osia kaikista vaihtoehdoista. Hän lisää, että eri malleista koituvia säästöjä ei ole vielä arvioitu.

Manninen sanoo, että laeilla ei ajeta kuntia väkisin liitoksiin. Kunnat saatetaan kuitenkin velvoittaa yhteistoimintaan joissakin tehtävissä, jos vapaaehtoisuutta ei muuten löydy määräaikaan mennessä.

Sisäministeriön esittämässä peruskuntamallissa työssäkäyntialue tai muu kokonaisuus muodostaisi rahoituksesta ja palveluista vastaavan kunnan, jossa olisi vähintään 20 000-30 000 asukasta.

Piirimallissa sosiaalihuolto ja perus- ja erikoissairaanhoito siirrettäisiin sosiaali- ja terveyspiirin vastuulle. 100 000-200 000 asukkaan piiri voisi hoitaa myös muita palveluita.

Kolmantena vaihtoehtona on malli 20-25 aluekunnasta, jotka vastaavat palveluista. Aluekunnille annettaisiin verotusoikeus ja valtionosuudet. Nykyiset kunnat säilyisivät lähikuntina. Pääkaupunkiseudulle olisi erityisratkaisu.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme