Mainos
Mainos

Manninen: Luovutin Irak-tietoja

Tasavallan presidentin neuvonantaja Martti Manninen myöntää luovuttaneensa tietoja Irak-asiasta keskustan puheenjohtajalle Anneli Jäätteenmäelle.

MTV:n Huomenta Suomen haastatteleman Martti Mannisen mukaan hän on lähettänyt faksitse Irak-papereista koosteversion keskustan puheenjohtajalle Anneli Jäätteenmäelle. Jäätteenmäki käytti tietoja viimekeväisessä eduskuntavaalikampanjassa.

Manninen kuitenkin kiistää luovuttaneensa alkuperäisiä ulkoministeriön asiakirjoja kenellekään.

Tasavallan presidentin kanslia valmistelee Mannisen irtisanomista

Mannisen osuus Irak-vuotoon paljastui jo viime keskiviikkona, jolloin hän oli ulkomaanmatkalla. Jäätteenmäki oli samana päivänä poliisin kuultavana. Manniselta evättiin pääsy työpaikalleen keskiviikon jälkeen. Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, mitkä tahot tiesivät jo viime viikolla Martti Mannisen roolista asiakirjajupakassa.

Tasavallan presidentin kanslia toimii yhteistyössä rikospoliisin kanssa tapauksen selvittämiseksi.

Presidentin tiedotuspäällikkö Maria Romantschuk kertoi STT:lle antamassaan haastattelussa, että asian tultua presidentin tietoon Manninen ei ole hoitanut virkatehtäviä, eikä hänellä ole ollut pääsyä työpaikalleen.

Romantschukin mukaan presidentti Tarja Halonen ei ollut tietoinen Mannisen toiminnasta. -Järkytys on lievä sana, Romantschuk kuvaili presidentin reaktiota tapahtuneeseen.

Juridisiin kysymyksiin erikoistunut Manninen on toiminut neuvonantajana tasavallan presidentin kansliassa presidentti Mauno Koiviston virkakaudelta lähtien.

Keskustan puoluesihteeri Eero Lankia sanoi Ylen radiouutisille tiedon kuulostavan yllättävältä. -Hyvä, että asia selviää, oli lopputulos sitten kuinka yllättävä ja surullinen tahansa, Lankia totesi.

Mannisella keskustatausta

Presidentin lainopillinen neuvonantaja Martti Manninen ilmoitti tiistaina lyhyessä lausunnossaan, että hän ei ole keskustapuolueen jäsen. Manninen työskenteli eduskunnassa perustuslakivaliokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan sihteerinä, keskustan mandaattipaikalla.

Presidentin kansliaan hän siirtyi 1984, aluksi erityisavustajaksi, sittemmin neuvonantajaksi ja kabinetin jäseneksi. Vuodesta 1988 hän on toiminut kansliassa sosiaalidemokraattisen kansliapäällikön Jaakko Kalelan sijaisena.

Manninen oli mukana, kun presidentin nimitysoikeuksista ja oikeudesta osallistua EU:n huippukokouksiin väännettiin kättä Martti Ahtisaaren virkakaudella. Hän piti tiukasti presidentin puolia.

Martti Mannisen lausunto:

"....omalta osaltani totean haluan todeta lyhesti seuraavaa:

Vaalikeskustelujen aikana kirjoitin kaksi koostemuistiota, keskeisten ulkopoliittisten kysymysten taustoittamiseksi. Koostemuistiot sisälsivät tietoja, mutta myös lainauksia ulkoministeriön Irak-muistioista. Nämä koostemuistiot lähetin faxina Anneli Jäätteenmäelle. Hän käytti koostemuistioiden sisältämiä tietoja hyväkseen meidän kaikkien tuntemalla tavalla.

Mitään alkuperäisiä asiakirjoja en ole luovuttanut ulkopuolisille, en Anneli Jäättenmäelle enkä iltapäivälehdille eikä minulla ole tietoa siitä, kuka luovutti salaiset muistiot iltapäivälehdille. En ole Keskustapuolueen jäsen."


(MTV3)

Mannisen pitkä ura tyssäsi Irak-vuotoon. (Seitsemän uutiset 17.06.2003)

(Huomenta Suomi 17.06.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme