Mainos
Mainos

Manninen: Palvelujen järjestäminen sanelee aluerakenteen

Helsingin Sanomat kirjoitti tänään valtion aikovan määrätä kunnat yhdistymään suuriksi palvelualueiksi. Alue- ja kuntaministerin asiasta ei ole tehty yksityiskohtaista suunnitelmaa.

Alue- ja kuntaministeri Hannes Mannisen mukaan kunta- ja palvelurakennetta aiotaan uudistaa niin, että palvelut ja niiden järjestäminen hoituisivat mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti. Mitään yksityiskohtaista suunnitelmaa ei vielä ole.

-Sieltä (palvelujen) kautta määräytyvät sitten ne alueet, eikä niin, että ensin määritellään alueet ja siihen sopeutetaan palvelut. Se olisi täysin väärä menettelytapa, Manninen sanoo.

Helsingin Sanomat kirjoitti tänään valtion aikovan määrätä kunnat yhdistymään suuriksi palvelualueiksi. Usean kunnan palvelualueella voitaisiin luoda esimerkiksi noin 30 000 asukkaan väestöpohja peruspalveluille kuten terveydenhoidolle, sosiaalipalveluille ja koulutukselle.

Lehden tietojen mukaan pidemmällekin meneviä kaavailuja on esitetty. Palvelut voitaisiin määrätä järjestettäväksi maakuntatasolla, jolloin lähes koko maassa päästäisiin 100000 asukkaan palvelualueisiin.

-Tämmöistä totaalista piiriajattelua ei ole missään yhteydessä edes käsitelty, Manninen kertoo.

Hallitus päätti uudistuksesta äskeisessä kehysriihessä. Päätöksen mukaan uudistuksessa arvioidaan alueelliset erityispiirteet huomion ottaen, minkälainen väestöpohja erityyppisille palveluille tarvitaan. Samalla todettiin mm. erikoissairaanhoidon tarvitsevan erityisen suurta väestöpohjaa.

Valtiosihteerit tekevät pohjatyön peruspalveluministerityöryhmälle huhtikuun loppuun mennessä, jonka jälkeen päätetään jatkosta. Valtioneuvoston päätöksiä tai linjauksia on Mannisen mukaan odotettavissa aikaisintaan ensi vuoden keväällä.

-Lähinnä siitä, millä tavoin palvelut organisoidaan ja miten vastuut valtio-kunta-suhteessa eri tehtävissä ovat. Tarkoituksena on myös pohtia yksilön ja yhteiskunnan vastuuta yleisemminkin.

Mannisen mukaan kuntien itsenäisyyden kannalta uudistus ei merkitse mitään järin uutta. Taloudellisesti merkittäviä tehtäviä hoidetaan jo nyt yhteistyössä.

-Erikoissairaanhoidon kuntayhtymäthän ovat pakkokuntayhtymiä, samoin maakuntien liitot. Palo- ja pelastustoimi hoidetaan valtion määräämissä yhteistoiminta-alueissa. Vastaavantyyppinen on tulossa ympäristöterveydenhuoltoon, hän luettelee.

Helsingin Sanomien mukaan palvelualueiden määrääminen edellyttäisi myös uutta mallia kansalaisten osallistumiseen eli uusia vaaleja. Mannisen mielestä keskustelu on aivan ennenaikaista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme