Mainos
Mainos

Mansikanmyynnissä epäillään vilunkipeliä

Suomalaiset mansikanviljelijät epäilevät, että tänäkin vuonna sesongin alussa eripuolilla Suomea on myyty ulkomaista mansikkaa suomalaisena tai ruotsalaisena.

- Viljelijät epäilevät, että marjoja ilmoitetaan suomalaisina, vaikka ne olisivat ulkomaisia. On esimerkiksi sellaisia kokemuksia, että Puolassa pakataan ruotsalaisiin laatikoihin marjoja ja sitten ne myydään täällä ruotsalaisina. Näin tehdään, koska ruotsalaisilla elintarvikkeilla on parempi maine Suomessa, sanoo Hedelmän ja marjanviljelijäinliiton toiminnanjohtaja Hannu Salo.

Ylitarkastaja Niina Matilainen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta kertoo, että epäilyjä alkuperämaahuijauksista on, mutta näyttö puuttuu.

- Kun kiersimme kesäkuun alkupuolella toreja ja muita ulkomyyntipisteitä, tuntui, että joka paikassa oli muutamien ruotsalaisviljelijöiden tai sellaisiksi merkittyjen tuottamaa marjaa. Kieltämättä mietitytti, että mahtavatko kaikki marjat olla Ruotsista, vaikka tarkastajille esitettiin kaikista eristä saateasiakirjat, joiden mukaan alkuperämaa oli Ruotsi.

Marjanviljelijöitä kismittää se, että huijauksesta saatavat sanktiot ovat niin pienet, ettei se tunnu estävän vilunkipeliä. Ylitarkastaja Matilaisen mukaan Evira on alkanut tehdä viranomaistyötä poliisin kanssa väärinkäytösten kitkemiseksi.

(MTV3)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme