Mainos
Mainos

Mansikka-aika on nyt parhaimmillaan

Suonenjoelta kerrotaan, että tämän kesän mansikka on laadultaan erittäin hyvää. Mustikoiden pääsato puolestaan kypsyy vasta heinäkuun puolivälistä lähtien. Suuren kansainvälisen kysynnän vuoksi Arktiset Aromit -yhdistys järjestää jälleen keruutalkoot, jotta etenkin Aasiassa haluttua mustikkaa saadaan myös vientiin.

Mansikka-aika on juuri nyt parhaimmillaan, kun lähes kaikki lajikkeet kypsyvät näinä päivinä. Mansikan pääsatokausi kestää seuraavat pari viikkoa.

Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksen toiminnanjohtaja Ilkka Voutilainen kertoo, että sää on ollut suotuisa mansikan kypsymiselle. Viime viikon parinkymmenen asteen päivälämpötilat, viileät yöt ja sadekuurot vauhdittivat sadon kypsymistä.

Voutilaisen mukaan tämän kesän mansikka on laadultaan erittäin hyvää. Hän arvioi, että Suonenjoen seudun mansikkasato on määrältään keskinkertainen. Se tarkoittaa noin puoltatoista miljoonaa kiloa mansikkaa. Viime vuonna sato oli lähes 2 miljoonaa kiloa.

Hedelmän ja marjanviljelijäin liitto ennustaa koko maan mansikkasadoksi 10-12 miljoonaa kiloa. Alkukesän kuivuus verottaa määrää jonkin verran normaalista satokesästä.

Mustikat talteen talkoilla

Luonnonmustikan kysyntä on kasvanut rajusti ulkomailla, erityisesti Aasiassa. Mustikka on suosittua Japanissa, Kiinassa ja Etelä-Koreassa terveysvaikutusten vuoksi.

Suuren kysynnän vuoksi Arktiset Aromit -yhdistys järjestää elokuussa valtakunnallisen kampanjan, jolla patistetaan kansalaisia mustikoiden ja sienten poimintaan.

Suomen metsissä kasvaa 160 miljoonaa kiloa mustikoita. Marjoista suurin osa jää mätänemään.

Jos Suomen kotitalouksista kymmenenkin prosenttia osallistuisi kampanjaan, kertyisi saaliiksi lähes puoli miljoonaa ämpärillistä mustikkaa. Tällainen talkooponnistus turvaisi yhden kiinalaisyrityksen mustikkatarpeen.

Mustikkatalkoot järjestettiin viime vuonnakin, mutta talkoista huolimatta marjoja ei saatu riittävästi vientiin. Viime vuonna esimerkiksi pelkästään yhdeltä kiinalaisyritykseltä tuli kahden miljoonan mustikkakilon pyyntö.

Paras mustikkasato on tänä kesänä tulossa Pohjois-Suomeen. Mustikka kypsyy Etelä- ja Keski-Suomessa heinäkuun jälkipuoliskolla ja pohjoisessa heinä-elokuun vaihteessa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme