Mainos
Mainos

Mansikkasato pahasti myöhässä

Mansikkasato on viime vuodesta jopa kuukauden myöhässä. Pääsatoa joututaan odottamaan ainakin pari viikkoa. Viljelijät odottavat nyt helleaaltoa, jotta runsaat raakileet eivät mätänisi peltoon. Epävakaista kesistä huolimatta mansikan tuotanto on pitänyt meillä pintansa, vaikka tuonti uhkaa marjamaita aina Kiinaa myöten.

Kylmä vaikuttaa mansikan makuun. Vaikka mansikat saattavat olla hyvän näköisiä, niin parin päivän vesisade maistuu marjassa. Vasta aurinko kypsyttää marjaan hyvän maun.

Vaikka mansikan viljelyala on pudonnut ensimmäisen EU-vuoden ennätyksestä 4 000 hehtaariin, itse sato on jopa kasvanut, koska taimimäärä on hehtaaria kohden kasvanut.

Aiemmin mansikasta kolmannes tuli Suonenjoelta, nyt enää kymmenisen prosenttia. Viljely on laajentunut koko maahan aina Pohjanmaata myöten samalla, kun marja-Suomessa tuotanto vähenee.

Kotimaisia mansikoita kulutetaan Suomessa lähinnä kotitalouksissa ja tuoremarjana. Teollisuuden tarvitsema 2-4 miljoonaa mansikkakiloa tulee pääosin Puolasta. Myös kiinalainen pakastemansikka on rantautunut Suomen satamiin samalla kilohinnalla, mitä poimija saa suomalaispelloilla.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 30.06.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme