Mainos
Mainos

Mäntyankeroinen leviää pakkausmateriaaleista

Pakkausmateriaalien tehotarkastus satamissa on tuonut esiin jo puolenkymmentä epäiltyä mäntyankeroistapausta. Kasvintuotannon tarkastuskeskus aloitti tehotarkastukset viime vuoden lopulla yhteistyössä tullin kanssa.

Tuorein ankeroisepäily on paljastunut Mäntyluodon satamassa Porissa, jossa useita puisia trukkilavoja määrättiin poltettavaksi, koska lavojen puurakenteista löydettiin tukkijäärän tekemiä käytäviä. Mäntyankeroinen saattaa levitä tukkijäärän välityksellä.

Mäntyankeroinen on pienikokoinen sukkulamato. Se on vaarallinen puiden tuholainen, joka aiheuttaa suuria tuhoja mm. Amerikan ja Aasian metsissä. Suomen metsistä mäntyankeroista ei ole tavattu, mutta satamista on silloin tällöin löytynyt puutavaraeriä, joita on epäilty ankeroisen saastuttamiksi. Koko Eurooppaa on tähän saakka pidetty mäntyankeroisista vapaana alueena. Viime vuonna tuholaista kuitenkin tavattiin Portugalin rannikon metsistä.

EU:n alueelle tuotavan puutavaran on oltava tarkastettua, mutta pakkausmateriaaleilta terveystodistuksia ei vaadita.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme