Mainos

Mäntyluodon sataman lakko peruuntuu

Hacklin & Co. Oy:n toimihenkilöitä koskevan työtaistelun peruuntuminen varmistui aamuyöllä, kun SAK:lainen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ja Erityispalvelujen työnantajaliitto pääsivät sopuun toimihenkilöiden työehtosopimusta koskevassa kiistassa.

Mäntyluoto


Ratkaisua etsittiin koko eilinen päivä piirisovittelija Esa Lonkan johdolla. Lakko ehti periaatteessa jo alkaa puoliltaöin, mutta se ei ehtinyt vaikuttaa, sillä työt satamassa käynnistyvät vasta aamulla. Lakkoon oli menossa ainakin noin 40 AKT:n toimihenkilöä, mikä olisi riittänyt vaikeuttamaan huomattavasti sataman toimintaa.

Asiasta oli nousemassa hankala työehtosopimusten yleissitovuutta koskeva periaatteellinen riita. Sen pelättiin laajenevan tukilakoiksi, kuten AKT:n työtaisteluissa on usein käynyt. AKT järjesti satamassa lyhyen lakon jo toukokuun puolivälissä. Tuolloin lakossa olivat Hacklin Oy:n toimihenkilöiden lisäksi noin 200 ahtaajaa.

AKT on halunnut työtaistelullaan painostaa yritystä, että se ei soveltaisi toimihenkilöihin huolinta-alan yleissitovaa työehtosopimusta, vaan solmisi liiton kanssa yrityskohtaisen, ahtausalaa koskevan sopimuksen. Asia ratkaistiin siten, että AKT:hen kuuluviin toimihenkilöihin sovelletaan edelleen nykyisin pohjana olevaa sopimusta, mutta siihen tehdään joitakin paikallisia järjestelyjä.

Riita uhkasi laajeta liittojen väliseksi

Kiista on aiheuttanut myös palkansaajajärjestöjen välisiä rajariitoja, sillä suuri osa yrityksen toimihenkilöistä on STTK:laisen Erityisalojen toimihenkilöliiton Erton jäseniä. Erto ja Erityispalvelujen työnantajaliitto ovat tehneet huolinta-alan sopimuksia vuodesta 1972 lähtien.

Lakolla uhanneet toimihenkilöt ovat siirtyneet AKT:n jäseniksi. AKT:n laskujen mukaan yli puolet Mäntyluodon ahtaustoimihenkilöistä kuuluu AKT:oon. Tilanteen hankaluuden vuoksi yhteyksiä on pidetty myös keskusjärjestötasolla.

Toimihenkilöjärjestö STTK paheksui SAK:laisen AKT:n toimia, ja myös työnantajakeskusjärjestöt PT ja TT ovat vaatineet SAK:ta puuttumaan jäsentensä manöövereihin. AKT on aiemmin tehnyt yrityskohtaisia ahtausalan sopimuksia Haminassa, Kotkassa, Helsingissä ja Turussa. Ahtausliikkeiden toimihenkilöillä ei ole yleissitovaa työehtosopimusta.
(STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot