Mainos
Mainos

Mäntypistiäinen tuhoaa metsiä vauhdilla

Mäntypistiäisen toukat ovat aiheuttaneet laajoja tuhoja tänä kesänä. Suurimmat tuhoalueet sijaitsevat Pohjanmaalla, jossa metsänomistajat vaativat valtiolta nopeita toimia tuhojen korjaamiseksi. Männyt ovat menettäneet neulasensa jo satojen kilometrien alueella, ja tilanteen uskotaan pahenevan joka päivä.

Mäntypistiäisen toukat syövät havut puista, toukka-armeija etenee reippaalla päivävauhdilla. Metsänomistajien edusmies saa uusia hälytyksiä päivittäin.

- Tämä nyt menossa oleva tuho on Keski-Pohjanmaan laajin. Ja tämä ulottuu aivan Etelä-Pohjanmaan puolelle, järviseudulla on ihan yhtä pahaa tuhoa tällä hetkellä, toteaa Pentti Känsälä.

Mäntypistiäinen esiintyy yleensä paikallisesti ja suppeilla alueilla, laajemmat tuhot ovat harvinaisia.

-Se johtuu ilmasto-olosuhteista. Jos talvet lämpenevät, niin tämäntyyppiset tuhot lisääntyvät, kertoo toiminnanjohtaja Manu Purola Keski-Pohjanmaan Metsänomistajien liitosta.

Pistiäistuhoja on havaittu pienemmässä mitassa jo parina viime vuonna Varsinais-Suomessa, Savossa ja Pohjanmaallakin, nyt metsänomistajat odottavat pikaisia toimia valtiovallalta.

Katso Outi Airolan raportti Kaustisilta (Kymmenen uutiset 7.7.2009)

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot