Mainos
Mainos

Manuela Bosco: Ylitys

Arvio: Pertti Nyberg

(Teos 2012)

Murrosikä on vaikeaa aikaa. Erityisen vaikeaa se on, jos valmentautuu huippu-urheilijaksi, elää kahden kulttuurin välimaastossa ja suhde isään on sanalla sanoen voimakas. Tätä kirjaa voi siis lukea monella tavalla: kertomuksena nuoren urheilijan kehityksestä, positiivisena tarinana monikulttuurisuudesta tai vaikkapa tutkimuksena nuoren ihmisen murrosiän mielialavaihteluista.

Manuela Boscon isä, Suomeen opintojen perässä muuttanut ja liikuntafysiologiksi kouluttautunut Carmela Bosco valmentaa tyttärestään aitajuoksijan. Huippu-urheilijaksi valmentautuminen sujuu varsin mallikkaasti mutta kotielämä on vaikeampaa. Murrosiän mielialavaihtelut ja vanhempien ero aiheuttavat paineita ja ranteiden viiltelyä. Kaikki nousut ja laskut on kirjoitettu italialais-savolaisella mahtipontisuudella.

Kirjan kantava teema on suhde isään. Manuela Bosco ylistää isäänsä vaikka joskus vähän häpeääkin tämän italialaisia tapoja, kuten impulsiivisuutta ja kovaan ääneen puhumista. Tytär maalaa kirjassa isästään urheilutieteellisen neron ja samalla valloittavan naistenmiehen, jolla on lopulta lapsia kolmesta suhteesta. Tytär itse pohdiskelee, mikä hänessä on savolaista ja mikä puolestaan sisilialaista.

Kirjan parasta antia ovat kuvaukset sisilialaisista tavoista ja tottumuksista sekä italialaisen perhe-elämän kuvaukset - niin paljon ne meikäläisistä poikkeavat. Mutta vaikka perhe on kirjoittajalle tärkeä, äidistään hän ei kirjoita juuri mitään. Lukija jääkin hämillään pohtimaan, onko äiti vain jokin huomaamaton arjen pyörittäjä idoli-isän varjossa.

Kirjan luvut ovat lyhyitä ja ytimekkäitä, mutta kirjan lopussa kerrottu isän sairastuminen ja kuoleman odottelun vatvominen muodostavat aivan liian pitkän osuuden kokonaisuudesta. Oman isän kuolema on luonnollisesti kamala asia lapselle, mutta kirjan lukijalle melodramaattiset pohdiskelut aiheuttavat pitkittyessään haukottelua.

Kirjoittaja on MTV3:n uutistuottaja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme