Mainos
Mainos

Margit Sjöroos: Myötätunto. Ole läsnä, elä mukana

Arvio: Päivi Lipponen

(Minerva)

Meissä jokaisessa ihmisessä on hyvyyttä, kauneutta ja laupeutta, mutta kuinka nostaa jalous vahvuudeksi? Tätä dilemmaa pohtii Margit Sjöroos uudessa kirjassaan. Myötätunto on itsekasvatuskirja, jossa pohditun teoriaosuuden lisäksi on henkilökohtaisia tehtäviä omakohtaisesti puntaroitavaksi. Kirja siis tarjoaa välineet parempaan itseymmärrykseen.

Sjöroos on aiemmin kehittänyt Stress free area -koseptia ja kirja syventää tätä työtä.

Jään oikein miettimään, kuinka juuri tämän tyylilajin kirjat saavat pian uuden ulottuvuuden teknologian soveltamisesta: testit, yksilöllisempi keskustelu ja ehkäpä tietokirjailijan henkilökohtaisempi tapaaminen tulevat klikkauksen päähän.

Sjöroos haluaa muuttaa meidän suomalaisten melko melankolista mielenmaisemaa: "Olemme itse rakentaneet itsellemme todella negatiivisesti kuormittavan maailman, niin että emme enää tahdo itse jaksaa elää siinä."

Miksi ihminen ei opi virheistään, vaan hoitaa ongelmaansa toistamalla vanhoja virheitään? Kuinka auttaa itseään tai kuinka lähimmäisenä auttaa ahdingossa olevaa? Sjöroos esittää, että yksi ratkaisu katkaista kehä on sympatian ja empatian yhdistäminen toimintaan eli myötätunto. Ajatuksista tulee sanoja, sanoista tekoja ja teoista tapoja. Myötätunto on tapa tunnistaa toisen tarpeet ja toimia toisen puolesta hänen lähtökohdistaan käsin, ilman tuputusta tai oikeassaolemisen tarvetta. Se on opittava taito.

Jos kohtaamisissa jäämme kiinni negatiivisiin kokemuksiin tai itse niistä tekemiimme tulkintoihin, ajatuksemme käyvät kuormittaviksi. Sjöroos kehottaa ihmisiä itse luomaan suotuisan olosuhteen kohtaamiselle, kuten omien rajojen pitäminen, omien ja toisten perusoikeuksien ja tarpeiden kunnioittaminen.

Muutos lähtee liikkeelle meistä itsestämme.

Kirjoittaja on kansanedustaja (SDP) ja Helsingin kaupunginvaltuutettu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme