Mainos
Mainos

Maria Peura: Antaumuksella keskeneräinen

Arvio: Anne Forssen

(Teos 2012)

Antaumuksella keskeneräinen on kirjailija Maria Peuran kirjoittamispäiväkirja. Teos pohjautuu Teatterikorkeakoulun opinnäytetyöhön - Kirjoittaessani olen hän . Päiväkirjan myötä syntyy kuva sanataiteen luomisen puurtamisesta, inspiraatiovaiheista ja kirjailijan arjesta.

Peuran mukaan kirjoittamisen pahin varjo on itsesensuuri. Kirjoittaja ei halua paljastaa omia haavojaan tai ammentaa arkoja asioita lähiympäristöstään, välttelee reaalitodellisuuden satuttavia alueita.

Pöytälaatikkokirjoittajan on helppo yhtyä Peuran varjoteoriaan. Itsekin mietin lähes kolmekymmentä vuotta sitten Tampereen yliopistossa professori Yrjö Varpion luennoilla helpottuneena näkökulmaa, jonka mukaan teos elää omaa elämäänsä, eikä sen suhdetta kirjailijan omaan henkilöhistoriaan pidä liiaksi miettiä. No, tekstini päätyvät tästä huolimatta yhä pöytälaatikkoon ehkä kuitenkin terveen itsesensuurin seurauksena.

Peuran päiväkirjaan pohjautuvaa teosta lukiessa ei voi ohittaa kirjailijan omaa minuutta. Kirjailija avaa tuntemuksiaan erakoitumisestaan, kotiäidin arjestaan ja elämänvoiman hakemisestaan. Peura pureutuu itseensä muun muassa terapiassa, joogassa ja liikunnassa.

Hän pitää kirjoittamista oikeana työnä, jonka hän itse jaksottaa. Raivaa tekstinteolle aikaa lasten- ja kodinhoidon lomaan. Vetäytyminen työhuoneeseen on todella sitä, että äiti menee nyt töihin. Peura sallii itselleen myös työpäiviä, jolloin ei mielestään saa töissä olostaan huolimatta mitään aikaan. Hänen mielestään nimenomaan työpäiväkirjan pitäminen - huolimatta siitä, että sen pitäminen on opinnäytetyötä – on jo osa luovaa prosessia. Päiväkirjakirjoittamisessa on matala itsesensuuri. Siinäkin toki tulee vastaan se, ettei kirjoita vain itselleen vaan myös opinnäytteen tarkastajalle.

Kirjailija pohtii myös suhdettaan mediaan, saamaansa kritiikkiin, palkintoihin ja apurahaelämään. Kaikki ne kuuluvat työnkuvaan. Hän myöntää, että alalla on jonkinlaista kilpailua ja keskinäistä kateutta. Kuitenkin itse teksti ja sen työstäminen on teoksen pääosassa. Tekstin syntyminen on kirjailijalle prosessi, joka kypsyy eri versioitten kautta. Peura väläyttää päiväkirjalleen aika ajoin osioita työn alla olevasta Vedenaliset–romaanista.

Kirjailijalla on esikuvansa. Hän on kuitenkin sitä mieltä, ettei kaunokirjallisen tekstin tuottaminen edellytä hirmuista lukeneisuutta.

Lukukokemuksena Antaumuksella keskeneräinen oli tunteita myllertävä. Itse tunnustan, etten ole lukenut Maria Peuran teoksia. Kuullut toki olen Finlandia-ehdokkaasta ja yhdestä tämän ajan herkimmistä sanojen käyttäjästä. Kirjastosta hakeuduinkin Peuran tuotannon ääreen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme