Mainos

Marjayrittäjät: Ennusteisiin saatava myös säätiedot

Marjanpoimintabisnestä harjoittavat yritykset haluaisivat kehittää Metlan satoennustetta yhdistämällä siihen muuta tutkimustietoa.

Yrittäjille mahdollisimman pikkutarkka paikallinen ennuste olisi tärkein. Silloin poimijoita voisi liikutella eri puolille maata. Tänäkin kesänä ennusteet aiheuttivat yllätyksiä.

– Itä-Suomen hyvä mustikkasato piti paikkansa, mutta esimerkiksi Länsi-Lapin osalta ei annettu oikeastaan mitään osviittaa. Siellähän ilmeisesti sato oli vieläkin parempi kuin Itä-Suomessa, suomussalmelaisen Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta harmittelee.

Kesän poimijakritiikki on tullut yrityksille juuri tästä ongelmasta. Jos satotieto olisi parempaa, poimijoita voitaisiin liikutella parhaille marjapaikoille. Ansiot paranisivat samalla.

Vasunta ehdottaa, että säätiedot pitäisi lisätä ennustemateriaalin. Esimerkiksi paikallisista halloista saatu tieto olisi arvokasta.

– Sademääriä ja tämmösiä siihen lisäämällä varmasti pystyttäisiin sanomaan aika tarkkaakin tietoa.

Vasunta muistuttaa, että täydellinenkään ennuste ei poista kokonaan rekrytointiongelmia.

– Viisumimäärät on nykyisin pakko lyödä lukkoon jo talvella ennen kuin sadosta on hajuakaan. Mutta ainakin poimijoiden liikuteltavuutta voitaisiin kesällä paremmin hyödyntää.

Ensin vain valtionmaille

Kokonaan pohtimatta lienee miten yksityiset maanomistajat suhtautuvat entistä tarkempien satoennusteiden myymiseen marjayrityksille. Ylittääkö se jo esimerkiksi jokamiehen oikeudet. Siinä saattaakin olla marjanbisneksen seuraava haaste ja vakava riidan siemen.

– Jokamiehenoikeuksia on meillä mietitty, mutta emme puutu tähän ympäristöoikeudelliseen puoleen. Siinä on paremmat asiantuntijat muualla, Metlan tutkimusjohtaja Taneli Kolström huomauttaa.

Asia on erittäin herkässä vaiheessa ja Kolström rauhoittelee, että ensin kaupallisia marjaennusteita tehtäisiin vain valtion omistamiin metsiin.

Marjayrityksille pelkät valtionmaat eivät toiminta-alueeksi kuitenkaan riitä. Varsinkin Etelä-Suomessa poimintaa on kannattavuussyistä pakko suunnata myös yksityisille maille.

Marjalajille tarvitaan 500 metsää

Marjaennusteet kehittänyt Metlan vanhempi tutkija Kauko Salo toivoo, että hänen työlleen löytyisi jatkaja.

– Se vaatii jalkautumista maastoon. Näitä tietoja ei saa satelliitista tai keilaamalla kuten metsävaratietoja, Salo muistuttaa.

Tuotteistaminen kaupalliseksi palveluksi vaatisi Salon arvion mukaan noin 500 tutkimusmetsää kullekin marjalle ympäri maata. Nykyisin metsiä on noin 50, joten määrä pitäisi kaksinkertaistaa.

– Ilmatieteenlaitos olisi hyvä saada mukaan. Esimerkiksi hallahuiput olisivat arvokasta tietoa ennusteen laadinnassa.

Jo nykyisinkin marjaennusteiden laadinnassa hyödynnetään laajasti Metlan hallussa olevia valtakunnan metsien inventointitietoja, joista löydetään parhaat kasvupaikat eri marjalajeille. Niistä voidaan sitten työstää valmiit kartatkin.

– Sellaisten karttojen jakaminen ulkomaisille poimijoille voi aiheuttaa voimakastakin arvostelua, Salo varoittaa.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot