Mainos
Mainos

Marjoille ja sienille kaivataan verohelpotuksia

Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän mukaan kotimaisten luonnontuotteiden kilpailukykyä pitäisi parantaa alentamalla tuotteiden arvonlisäveroa.

Ryhmän mukaan tuontimarjat valtaavat markkinoita suomalaisten luonnontuotteiden korkean verotuksen vuoksi.

Luonnontuotteet työllistävät noin 10 000 suomalaista. Marjojen, sienien ja muiden luonnontuotteiden arvo Suomen kansantaloudessa on lähes kaksi miljardia markkaa vuodessa.

Luvut voisivat olla kuitenkin paljon suurempia, sillä tätä nykyä esimerkiksi sienisadosta korjataan talteen vain prosentti. Suosituimmista marjoistakin eli mustikoista ja puolukoista 90% jää metsään. Vain Lapin hillaa kerätään hieman tehokkaammin. Hilloista arviolta jopa puolet päätyy myyntiin tai omaan käyttöön.

Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä ehdottaa, että luonnontuotteista saatavien tulojen verotus yhtenäistettäisiin. Lisäksi ryhmä toivoo, että tuotteiden arvonlisäveroa alennettaisiin ja luonnonmarjamehuista perittävä virvoitusjuomavero poistettaisiin. Ehdotukset sisältyvät ryhmän kehittämisohjelmaan, joka ulottuu vuoteen 2006 asti.

Verohelpotusten lisäksi ryhmä toivoo, että luonnontuotteiden kehittämiseen ja markkinointiin panostettaisiin nykyistä enemmän rahaa. Myös luonnontuotteiden varastointiin liittyviä asioita pitäisi ryhmän mielestä kohentaa. (MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot