Mainos
Mainos

Mark Owen: No Easy Day

Arvio: Jarkko Sipilä

Kirja on hätkähdyttävä.

Ei sen takia, että se paljasti joitain uusia yksityiskohtia Osama Bin Ladenin viimeisistä hetkistä. Ei sen takia, että siinä kerrottaisiin sotasalaisuuksia. Ei sen takia, että sen toimintakohtaukset olisivat jotenkin poikkeuksellisen vetäviä.

Kirja hätkähdyttää sillä, että se kertoo minkälaisia ihmisiä Yhdysvaltain erikoisjoukkojen sotilaat ovat.

Kyse on siis Mark Owen -salanimellä julkaistusta kirjasta, joka nousi erityisesti Yhdysvalloissa uutisiin ja saman tien maan myydyimpien listan kärkeen. Owen (amerikkalaismedia kertoo miehen oikean nimenkin: Matt Bissonette) työskenteli toistakymmentä vuotta Navy Seals- yksikössä ja vielä kymmenkunta vuotta sen kovimmassa Team 6 -ryhmässä. Owen oli mukana iskussa, jossa Osama ammuttiin.

Owen kuvaa Navy Sealsit kylmähermoisiksi ammattilaisiksi, joille tehtävät olivat etusijalla kaikkeen muuhun. Perheelle pystyi sanomaan ei, mutta laivastolle ei. Kyse ei ole Ramboista, jotka ryntäävät ase ojossa huoneeseen, vaan sotilaista jotka suorittavat tehtävänsä järkevimmällä tavalla ja ryhmänä.

Tähän ryhmään kuuluivat Sealsien lisäksi niin helikopterilentäjät, CIA-analystit kuin muut tehtävillä mukana olleet erikoishenkilöstöt.

Usein nämä tehtävät Irakissa tai Afganistanissa olivat tappamista. Owen kertoo useista tehtävistä koruttomaan tyyliin. Osa onnistuu, osa menee pieleen. Owen kuvaa jonkin verran erikoisjoukkojen taktiikoita ja myös varusteita. Joku on koonnut tästä varustepuolesta nettisivunkin.

Viime vuosikymmenen lopussa tosin tehtävät muuttuivat poliisimaisemmiksi, joissa tavoitteena oli kiinniotto. Tämä ei ollut Owenin mieleen.

"Jos löysimme aseita, otimme taistelijat kiinni. Mutta muutaman kuukauden päästä he olivat taas vapaana ja saatoimme ottaa samoja henkilöitä kiinni useasti".

Tarina ei pysähdy. Se alkaa helikopterista Osaman talon yllä palatakseen sinne lopussa. Välissä kerrotaan koulutuksesta ja muista tehtävistä, kuten somalimerirosvojen kaappaaman Maers Alabaman kapteenin vapauttamisesta 2009.

Erikoisjoukkojen miehille kohteella ei ollut väliä.

Moraalilla ei ole kirjassa suurta roolia, joskin Bin Ladenia Owen piti pelkurina, koska tämä ei taistellut sotilaita vastaan. Owen meni kärkimiehen ampuman Osaman huoneeseen toisena, ja löysi kaapista rynnäkkökiväärin ja pistoolin."Hän vaati kannattajiaan kymmenien vuosien ajan tekemään itsemurhapommi-iskuja tai lentämään koneita rakennuksiin, mutta hän ei kuitenkaan tarttunut itse aseeseen."

Sodan ja erikoisjoukkojen sotilaiden todellisuus hätkähdyttää.

Kirja on arvosteltu englanninkielisestä äänikirjaversiosta.

Kova päivä ilmestyy keskiviikkona 24.10. Pekka Tuomiston suomentamana.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme