Mainos
Mainos

Mark Perryman: Ingerland. Travels With a Football Nation

Arvio: Janne Hopsu

(Pocket Books. 380 s.)

Sieltä ne tulevat taas! Huligaanilauma Sumujen saarilta!

Käsitys englantilaisista jalkapallofaneista kaiken tieltään tuhoavina hunnilaumoina elää sitkeästi. Mielikuva on väärä, kuten usein selkäytimestä kumpuavat käsitykset ovat. Se on väärä, koska se on vanhentunut.

Englannin maajoukkueen kannattajat ovat yhä oluesta pitävä, kovaääninen ja väkilukuinen porukka. Tatuointejakin löytyy. Mutta kuten ulkomailla matkustavalle jalkapallofanittamiselle on viime vuosina Euroopassa käynyt, fanius on karnevalisoitunut ja sosiaalisesti gentrifikoitunut, muotitermiä käyttääkseni.

On yhä nyrkeillään puhuvia kannattajia. Nykyinen, rajat ylittävä poliisiyhteistyö pitää tehokkaasti heidät kotosalla isojen kisojen aikana. On myös väkivallattomia mutta perinteisiä faneja, jotka inhoavat kasvomaalauksia, vastustajien kannattajien kanssa halaamista ja muuta ”hömpötystä”. Muutos on kuitenkin tosiasia, koska Englanti ja jalkapallon olosuhteet ovat muuttuneet.

Tämän oikeaksi todistaakseen pitkäaikainen Englannin maajoukkueen kannattaja ja urheilukulttuuritutkija Mark Perryman on kirjoittanut kirjan Ingerland. Perryman kertoo juurta jaksain, välillä liiankin alleviivaten, maajoukkueen kannatuskulttuurin muutoksesta. Hän on haastatellut paljon asianosaisia; faneja, poliiseja, toimittajia, jalkapalloviranomaisia.

Ennakkoluulojen ja –käsitysten hälventäjänä ja merkittävän eurooppalaisen populaarikulttuurin esiintuojana kirja on mainio. Se ei kuitenkaan halua sormea heristäen arvottaa väkivallattoman fanittamisen eri muotoja, olivat ne sitten perinteisiä tai uusia.

Englantilaisfanien käytöshistoriassa löytyy arvosteltavaa. Se on ruokkinut poliisien väkivaltaisia vastareaktioita stadioneilla ja niiden lähiympäristössä. Virkavalta Englannissa ja muualla Euroopassa on kuitenkin hitaasti ja rautalangasta vääntäen ymmärtänyt, että Englanti-fani ymmärtää puhetta ja osaa käyttäytyä muutenkin kuin pitkän pampun neuvomana.

Monet fanit käyttävät ottelumatkoja lomamatkoinaan ja perehtyvät samalla paikalliseen kulttuuriin. Jotkut kannattajaryhmät tekevät yhteistyötä käymällä esimerkiksi kouluissa niissä kaupungeissa, missä maajoukkue pelaa. Ja sitten on niitä, jotka keksivät vaikka mitä päästäkseen livahtamaan töistä keskellä viikkoa pariksi päiväksi vierasotteluun.

Machon työväentaustan takia englantilainen poliittinen eliitti ja media suhtautuivat pitkään faneihin maan maineen pilaavana pohjasakkana. Kivuliasta muutosprosessia Perryman kuvaa perinpohjaisesti. Tätä nykyä katsomoista löytyy valkoihoisen lyhyttukkaisen miehen rinnalla naisia, lapsia ja Britannian imperiumin entisistä alusmaista Englantiin muuttaneiden jälkeläisiä. Laulut raikuvat ja katsomoissa tanssitaan gongaa. Myös Union Jack –lippu on vaihtunut Pyhän Yrjön ristin punavalkoiseksi kannatuslipuksi. Sillä, miksi ihmeessä englanti-fani kannattaisi Skotlantia?

Niin, kirjan nimi Ingerland? Englanti-fanit huutavat Ingerland!, koska ”se vain kuulostaa paremmalta huudettuna tai laulettuna, kun siinä on yksi ylimääräinen tavu”. Ei sen syvempää merkitystä, englantilaiset eivät ole ryöväämässä Inkerinmaata. Suomen miesten maajoukkueesta tuli Huuhkajat sattumalta, yhden petolinnun kenttävisiitin ansiosta.

Jos – ja kun – Puolan ja Ukrainan tulevien EM-kisojen aikana uutisoidaan kannattajaväkivallasta, ne tavanomaiset epäillyt eli Ingerland-fanit tuskin ovat syyllisiä. Englantilaiset fanit ja kannatuskulttuuri ovat muuttuneet paljon, eikä sitä muuta tuhansien joukkoon eksynyt muutama törppö. Heitä on aina. Muutoksen eteen on tehty puolin ja toisin paljon työtä, ja yhä useampi nauttii Englannin yhdestä lukuisista vientituotteista maailmalle – jalkapallosta.

Kirjoittaja on MTV3:n ulkomaantoimittaja, joka nauttii lukulampun valosta. Käsissä kuluu runsaasti faktaa historiasta ajankohtaisiin ja akuutteihin aiheisiin. Kansainvälistä politiikkaa, kulttuuria, yhteiskuntaa, jalkapalloa. Fiktio on ovi. Kestosuosikkeja mm. Proust, Thomas Mann, Kjell Westö. Hyvät kirjat viljelevät ajattelua.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme