Mainos
Mainos

Märkää lunta tulee lisää – romahdusvaara

Lunta, räntää ja vettä on viime päivinä satanut varsinkin Etelä- ja Keski-Suomessa. Suomen ympäristökeskus (Syke) kehottaa tarkkailemaan suurten hallien kattoja romahtamisvaaran takia.

Tavalliset omakotitalot eivät aiempien vuosien kokemusten perusteella kuulu riskiryhmään kattojen kestävyyden suhteen. Sen sijaan vaarana on, että katoille kiipeävät omakotitalojen omistajat putoavat itse alas. Lumenpudotuksessa onkin aina syytä käyttää ammattilaisia, muistuttaa ympäristökeskus.

Lumen paino riippuu sen tiheydestä, jolloin yksinomaan lumikerroksen paksuuden perusteella ei voi arvioida katolla olevan lumen kuormittavuutta. Kuormittavuuteen vaikuttaa myös muun muassa tuuli, joka kinostaa lunta.

Suojasää sinällään ei lisää merkittävästi kattojen lumikuormaa, mutta suojasään mukana mahdollisesti tulevat vesisateet sitä sen sijaan lisäävät.

Viime vuosina varsinkin kuplahallit ovat kärsineet lumikuormien aiheuttamista vaurioista. Viimeksi sellainen romahti Kemissä perjantaina.

Ratsastusmaneesin romahduksessa vuonna 2013 kuoli kymmenvuotias tyttö.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme