Mainos
Mainos

Markku Ojanen: Hyvinvoinnin käsikirja

Arvio: Päivi Lipponen

(Kirjapaja)

Positiivinen psykologia saa vähän vakavaa huomiota. Onnesta ja unelmista avautumista on totuttu pitämään lapsekkaana lörpöttelynä. Ahdistusta, masennusta ja väkivaltaa sen sijaan tutkitaan paljon ja ne ovat järeitä aiheita julkisessa keskustelussa. Ihmiset kuitenkin tavoittelevat hyvää elämää.

Mistä harmonian tunne ja seesteinen mieli rakentuvat? Ne syntyvät mielenrauhasta, ilosta ja onnellisuudesta. Myönteinen sisäinen kokemus on mahdollista vain, mikäli ihmisen elämäntyyli on moraalista ja hyveellistä.

Tähän problematiikkaan on tarttunut onnellisuusprofessori Markku Ojanen kirjassaan ”Hyvinvoinnin käsikirja”. Ihmisen hyvinvointiin vaikuttavat niin psykologiset kuin sosiaaliset tekijät. Ojanen esittelee erilaisia terapioita ja mihin niiden parantava vaikutus perustuu. Hän myös opastaa itsehoitoon.

Miksi ihminen on tyytymätön? Ojanen näkee, että yksilökeskeinen kulttuuri lisää vertailua ja ihmisen minuus tulee haavoittuvaisemmaksi. Samalla yhteisön tuki vähenee. Ihmisen mieli on kaiken hyvinvoinnin ydin. Asiat eivät ihmistä haavoita, vaan hänen suhtautumisensa niihin.

Kirjaa lukiessa päätyy ajatukseen, että usein psyykkiset ongelmat johtuvat siitä, että ihmiset vaativat itseltään liikaa ja tulkitsevat itseään negatiivisesti.

Ojanen neuvoo kuinka torjua itseensä käpertymistä: Ensimmäinen askel on rauhoittaa sielu vastaanottamaan uutta. Anteeksi antaminen vapauttaa katkeruudesta, anteeksi pyytäminen vapauttaa syyllisyydestä.

Vanha viisaus kuuluu: ihmisen ei ole hyvä olla yksin. Tutkimusten mukaan sosiaaliset ihmiset näkevät maailman myönteisin silmin. Ongelmat ovat heille haasteita ja he ovat halukkaita auttamaan toisia. Mitä enemmän tutkittavalla oli sosiaalisia kontakteja, sitä paremmin koehenkilö suoriutui psyykkistä suorituskykyä mittaavassa testissä. Tavallaan sosiaalisuus ruokkii itse itseään lisäten hyvän olon tunnetta.

Omista eheyttävistä kokemuksista voi myös huolehtia. Kun tunnistaa omassa elämässään hyvän ja ymmärtää sen tulevat itsensä ulkopuolelta, kokee kiitollisuutta. Kyseinen tunne on yksi tärkeimmistä positiivista tunteista. Tutkimusten mukaan kiitolliset ihmiset muistavat muita enemmän miellyttäviä asioita. Sekin ruokkii itse itseään.

Jos ei ole syntynyt näkemään, että lasi on puoliksi täynnä, Ojasen kirja antaa toivon. Taidon voi myös opetella.

Kirjoittaja on kansanedustaja (SDP) ja Helsingin kaupunginvaltuutettu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme