Mainos
Mainos

Markus Leikola: Juoksen Kierrän Saaren

Arvio: Hele Krohn

LEIKOLA JA BRAHMS – KAKSI SUURTA KÄVELIJÄÄ

(ntamo, 2011)

Journalisteissa kajahtaa! Ainakin Pauli Burmanin ja Erkki Kuparisen lisäksi Markus Leikola on ryhtynyt avoimesti runoilijaksi. Leikolan inspiraatio on syntynyt tarpeesta ymmärtää 77 ihmisen kuolemaa norjalaisella saarella heinäkuussa 2011. Leikolan runokokoelmassa Juoksen Kierrän Saaren selvitetään tapot ja omat tunnot. Runoja on syntynyt lenkeillä, joiden jälkeen ne ovat kävelleet paperille 40 sivuksi.

Leikola viittaa runoissaan musiikin mahtiin elämän tahdistajana. Hampurissa syntynyt Johannes Brahms tunnettiin ahkerana kävelijänä. Retkien päätteeksi hän istui merkitsemään nuottiviivastolle sävellyksiään minkä naiskuoron ohjailultaan ehti. Graafiset viivat, merkit ja asetelmat ovat innoittaneet myös Leikolaa. Ne näkyvät runoissa, jotka muodostavat italialaisia rappusia kuin e.e. cummingsilla. Tuloksena on hilpeää absurdiutta murheesta nousseena. Imaginismin ja absurdin äitejä ja isiä oli viime vuosisadalla lukuisia. Saattaisiko Leikolakin ammentaa vielä heistä? Hänen sanoihinsa maalattu kauhu muuttuu hulluudeksi ja kuihtuu optimismissa ja ilossa. Metamorfooseihin lienee runoilija pyrkinytkin, onhan isä-Leikola biologi.

Mitä Leikola on antanut runoudelle ja kuinka kokoelmallaan menestyy, jää nähtäväksi. Lukija tunnistaa tekstistä pussillisen arkipäivän esineitä ja palasia säkkiin sullottuna nimilapussaan aforismeja kiristysnyörista riippuen. Luettelonomaisuus on runojen silmiinpistävä nimittäjä. Sanat luovat yhtäläisyyksiä, erottavat toisistaan vastakohdat, liittyvät luettelojen ketjuiksi ja herättelevät abstrakteihin ajatuksiin. Kuin unesta herätettynä Juoksen Kierrän Saaren lähtee aina uudestaan liikkeelle. Liikkeelle lähtö lieneekin itse tarkoitus. On lähdettävä etsimään ulkoisista, graafisista runon muodoista apua sisäisiin myllerryksiin. Saaren rannoilla puhaltaa tuuli, meri möyryää. Sisäisen rauhan saavuttamiseksi oli siis tartuttava kynään.

Runoilija on journalisti, joka ammattiin kuulunee nopea ajatusten hahmottaminen ja tehokas kirjoittaminen. Juoksen Kierrän Saaren runot ovat tykitystä, harvoin pysähtyviä, vinhasti kirjoitettuja. Mietelyriikan ystävä ei aina pysy perässä, kun luetteloidaan toisiinsa liittymättömiä objekteja. Kierretään saarta, assosioidaan uusia ketjuja, mutta ei oikein päästä perille minnekään.

Markus Leikolan kauneimmat ajatukset liittyvät pettymysten myöntämiseen ja niistä vapautumiseen, välillä masentuen, joskus iloiten tai raivoten. Ystävyyden ja rakkauden määritelmät saavat höristämään korvia: onko raskaiden tapahtumien rattaisiin sittenkin saatu kirvoittavaa voitelua? Optimismi herää, ja sitä runoilijan lupaa viimeisissä runoissaan:

viimeisen sanani sanon sinulle

joka tämän haluat lukea

ja luulet, että saat valoa pimeään

minä olen valo

teidän pimeänne

alkaa väistyä nyt

Hele Krohn on MTV:n freelance-kääntäjä ja yhtiön henkilökunnan Kulttuurikerho VALOn vetäjä. Kirjallisuus on uupumattoman harrastuksen kohde, erityisesti Englannin, Venäjän ja Saksan nykykirjallisuus.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme