Mainos
Mainos

Markus Leikola: "Nämä viisi kirjaa haluaisin antaa Sinulle"

MTV3 kertoo millaisia kirjoja tunnetut henkilöt antaisivat lahjaksi tärkeälle nuorelle, omalle lapselleen tai tuttavalle, jolle haluavat antaa parastaan.

Kun antaa lahjaksi kirjan, antaa paljon enemmän kuin lahjaesineen - haluaa saajan oivaltavan elämän olennaisia asioita ja saavan uusia ajatuksia. Kirjat ovat monelle parhaita ystäviä, rentouttavia hauskuuttajia ja hienovaraisia opettajia. Ne ovat pyyteettömiä ystäviä, joiden luona voi pysähtyä silloin kun itse haluaa ja viipyä niin kauan kuin hyvältä tuntuu; siksi autiolle saarellekin otetaan mukaan parhaat kirjat.

Olen aina antanut kirjoja paljon lahjaksi nuorille ja myös itse nuorempana saanut, kertoo Markus Leikola.

Tässä on näin ollen siis mukana ajatusta viestikapulan siirtämisestä eteenpäin. Hyvä kirjalahja muodostaa ikään kuin sillan antajan ja saajan välille: toivoisin, että lukisit tämän, mutta uskoisin, että myös pidät siitä, vaikka olettaisin, että et ehkä muuten olisi törmännyt siihen.

1. Väinö Linna: Tuntematon sotilas

Vaikka siihen varmaankin törmää koulussakin, niin minusta se on vetävimpiä tapoja päästä kiinni siihen, kuinka moninainen, laaja ja rikas Suomi edelleen on. On helppo ajatella, että elämme yhtenäiskulttuurissa. Tämän päivän konekiväärikomppaniassa olisivat gootit, punkkarit, nörtit, pissikset ja muut sekaisin. Myös koko kysymys voittamisesta ja häviämisestä sodassa on problematisoitu niin taitavasti, että kirja herättää kysymyksiä, jotka eivät heti häviä päästä. Itse luin Tuntemattoman vasta paljon vanhempana, mikä oli sääli.

2. Dalton Trumbo: Sotilaspoika

Tämä on nuoruuteni vaikuttavin kirja. Kestää edelleen, 100 % pasifismia ja armoton ihmisen kommunikointitahdon ylitys ajalta ennen enter-näppäintä.

3. Saarikosken runoja, mikä vain kirja

Voi ällö, mitä sekoilua. Just siks. Ei liian vanhaa eikä liian uutta. Rapisee turha kunnioitus runon yltä, jäljelle jää sanan vääntymisen mahti kuumottamaan poskille.

4. Gabriel Garcia Marquez: Sadan vuoden yksinäisyys

Joukossa pitää olla yksi tarina, joka imaisee mukaansa ja vetää yli aikojen ja sukupolvien, yhtä aikaa eksoottinen ja universaali. 1900-luvun klassikoista löytyisi montakin ehdokasta, mutta huomaan päätyväni aina vain herkemmin niihin oman nuoruuteni suosikeihin, joihin en ole itse palannut uudestaan.

5. Herge: Tintti Tiibetissä

Puhdasta taikaa, kertomus lojaliteetista, joka ylittää kaikki rajat. Joka lukee Tinttejä nuorena, ei jää neljän seinän sisään vanhempanakaan. Ja jos nuori teiniangsteilee kaikille muille neljälle kirjalle - tämä vaihtoehto on jopa todennäköinen - niin sarjakuvasta ja tunnetusta populaarikulttuurihahmosta on helpointa aloittaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme