Mainos
Mainos

Markus Nummi: Karkkipäivä

Arvio: Päivi Lipponen

(Otava)

Joskus kirja vain tempaisee mukaansa. Tällainen imu on Markus Nummen teoksella Karkkipäivä. Se on yksinkertaisesti vain niin uskottava tarina lastensuojelusta: viranomaisten työstä, lasten selviytymistaistelusta ja vanhemmista, jotka eivät ole kypsiä vastuuseen.

Kuinka paljon meillä Suomessa elää lapsia ilman lapsuutta? Markus Nummi osaa pujottautua jokaisen kirjanhenkilön rooliin. Erityinen taito hänellä on kuvata lapsen maailmaa. Lukiessa vakuuttuu, että kirjailija tekee vakavan taustatyön, kun hän ottaa haltuun teemansa.

Lapset ovat aina lojaaleja vanhemmilleen, mikä on välillä kovin surullista. Sosiaaliviranomaiset toimivat olemassa olevan tiedon varassa. Jos lapset mykistyvät ja vanhemmat puhuvat palturia, työkenttä on enemmän kuin haastava. Jäin miettimään kuinka lastensuojelun virkamiehet jaksavat tehdä työtään. Kuka huolehtii heidän työhyvinvoinnistaan?

"Hänen tehtävänsä on auttaa ei välittää... Hänen tehtävänsä ei ole itkeä tai järkyttyä vaan toimia. Ei autettavaa auta se että auttaja hukkuu hänen mukanaan.”

Rankkoja kokeneelle lapselle kehittyy kyky jähmettyä paikalleen, ikään kuin muuttua näkymättömäksi. Viranomaisen ammatillisuutta on nähdä nämä näkymättömät lapset, mutta kuinka eheyttää nämä lapset henkisesti?

Kirjan lapset ovat Tomi ja Mirja. Tomin äidin uusi mies ei piittaa "äpärästä" ja isä on huumevelkojia pakeneva alkoholisti. Inkerinsuomalainen mummi on ainoa, joka välittää, kunnes joutuu itse sairaalaan. Pihan lapset kiusaavat ”likaista ryssää”.

Mirjan vanhemmat ovat eronneet ja äiti haluaa kiusata isää lapsen kautta. Tytär kaipaa turvaan isän luo, mikä loukkaa äitiä. Hänen kasvatusmetodinsa on: ”Virheestä on seurattava rangaistus ja vasta sen jälkeen luottamus voi palautua.” Työkiireiden takia äiti lukitsee Mirjan makuuhuoneeseen potan kanssa. Koska on lasten hiihtoloma, edes koulussa ei kaivata Mirjaa.

Kirjan juoni kiertyy näiden kahden lapsen ympärille kuin jännitystarina. Tomi haluaa pelastaa Mirjan.

Kirjoittaja on kansanedustaja (SDP) ja Helsingin kaupunginvaltuutettu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme