Mainos
Mainos

Marraskuun lämpöaalto rikkoo ennätyksiä

Kuluvan kuun alku oli ennätyksellisen lämmin. Ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuun kahden ensimmäisen viikon keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosissa korkein siitä lähtien kun lyhyen ajan vertailuja alettiin tehdä vuonna 1961.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että eteläinen ilmavirtaus toi pilvistä, kosteaa ja vuodenaikaan nähden erittäin lämmintä ilmaa koko maahan. Lisäksi säätilanne jatkui samantyyppisenä harvinaisen pitkään, noin kaksi viikkoa.
Lähes yhtä lämmin marraskuun alku oli viimeksi vuonna 1967. Kuluvan kuun ylimmät lämpötilat, 8-12 lämpöastetta, mitattiin yleisesti maan etelä- ja keskiosissa. Myös Lapin läänissä päästiin ajoittain viiden plusasteen tienoille.

Laitoksen tietokannassa on digitalisoituna päivittäiset tiedot vuodesta 1961 lähtien, ja siitä lähtien voidaan tehdä tällaisia vertailuja ei-kalenterikuukausien kesken, kertoo meteorologi Anneli Nordlund. Kalenterikuukausittain on arkistoissa ja paperilla yli sadan vuoden aikasarjoja, mutta niiden vertailu ei-kalenterikuukausien jaksolla on hyvin työlästä eikä sitä ole tehty.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme