Mainos
Mainos

Mars on lähellä Maata

Mars-planeetta näkyy nyt komeasti taivaalla. Auringon laskiessa se kipuaa taivaanrannalle kaakosta ja loistaa kirkkaasti. Planeetta on tänään lähempänä kuin pitkiin aikoihin.

Planeetta Mars

Naapuriplaneettamme Mars on tänään lähimmillään maapalloa noin 60 tuhanteen vuoteen. Koskaan nykyihmisen tunnetun historian aikana Mars ei ole näyttäytynyt näin suurikokoisena.

On siis perusteltu syy todistaa - pilvien salliessa - illalla omin silmin naapuruksien läheltä piti-tilannetta - astronomisessa mittakaavassa. Etäisyyttä on vain 55 miljoonaa 758 000 kilometriä, kolmasosa auringon ja maan etäisyydestä.

Maan ja Marsin välinen etäisyys on lyhyimmillään tänään kello 12:51 Suomen aikaa. Kirkkaimmillaan Mars on huomenna. Käytännössä Mars näkyy etelätaivaalla hyvin koko viikon, ja pidemmällekin syksyyn. Selitys Marsin niin sanotulle perihelioppositiolle löytyy punaisen planeetan epäkeskisestä radasta.

Mars on läheisyytensä vuoksi kiivaan mielenkiinnon kohteena. Marsiin on matkalla neljä luotainta: Euroopan avaruusjärjestön Mars Express, Japanin Nozumi ja Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Spirit ja Opportunity. Niiden on määrä saavuttaa Punainen Planeetta joulukuun lopulla ja ensi vuoden alussa.

Luotainten päätehtävänä on etsiä pinnalta veden ja elämän merkkejä, sekä kartoittaa mahdollisia laskeutumispaikkoja miehitetylle lennolle lähitulevaisuudessa. Ihminen astuu eri asiantuntija-arvioiden mukaan Marsin pinnalle vuonna 2020-2030.

- Seuraavan kerran olemme vielä lähempänä Marsia vasta vuonna 2287. Siihen mennessä ihmiskunta on mitä ilmeisimmn perustanut Marsiin jo siirtokuntia ja liikenne naapurusten välillä on rutiinia - teknologialla joka vielä nyt on tuntematonta. Näin kaavaili toinen ihminen kuussa, Edwin Aldrin MTV3:lle muutama vuosi siten.

Tänään voimme tyytyä ihailemaan Marsia kaukaa - ja kuitenkin niin läheltä.

(Huomenta Suomi 27.08.2003)

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme