Mainos
Mainos

Masennuksen hyvä hoito ehkäisee itsemurhia

Potilaista 60 prosentilla oli itsemurha-ajatuksia ja 15 prosenttia oli yrittänyt itsemurhaa sisäänottovaiheessa. Itsemurha-ajatukset heikkenivät suurimmalla osalla potilaista, kun he olivat olleet hoidossa kahdesta kolmeen kuukautta.

Masennuksen hyvä hoito ehkäisee tehokkaasti itsemurhia. Perjantaina tarkastettavan väitöskirjan mukaan itsetuhoiset masennuspotilaat sitoutuvat yhtä hyvin hoitoon kuin muutkin masennuspotilaat.

Lääketieteen lisensiaatti Petteri Sokeron väitöstutkimuksessa seurattiin 269:ää vakavasta masennuksesta kärsivää psykiatrisen erikoissairaanhoidon avohoito- tai sairaalapotilasta. Tutkimuksessa oli mukana 72 miestä ja 197 naista. Heidät haastateltiin hoidon alussa sekä kuuden että 18 kuukauden jälkeen. Itsetuhoisia potilaiden seuranta oli viikoittaista.

Potilaista 60 prosentilla oli itsemurha-ajatuksia ja 15 prosenttia oli yrittänyt itsemurhaa sisäänottovaiheessa. Itsemurha-ajatukset heikkenivät suurimmalla osalla potilaista, kun he olivat olleet hoidossa kahdesta kolmeen kuukautta. Tätä edelsi sekä masennusoireiden että toivottomuuden tunteiden heikkeneminen.

Itsetuhoiset potilaat saivat useammin lääkehoitoa, ja heillä oli tiiviimpi hoitokontakti kuin muilla masennuspotilailla. He myös suhtautuivat lääkitykseen ja kiinnittyivät hoitoon yhtä hyvin kuin muutkin masennuspotilaat.

Tutkimuksen seuranta-aikana potilaista kahdeksan prosenttia yritti itsemurhaa vähintään kerran. Sitä ennustivat parisuhteen puute, aiemmat itsemurhayritykset ja pitkä masennusjakso.

Väitöskirja on osa Kansanterveyslaitoksen ja Peijaksen sairaalan tutkimushanketta. Väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopistossa perjantaina.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme