Mainos

Masennus kaataa nuoria sairauslomalle

Mielenterveyden häiriöt vievät nuoria yhä useammin sairauslomalle.

Tutkimusten mukaan nuorten ja nuorten aikuisten masennukseen perustuvat sairauspäivät ja työkyvyttömyys ovat selvästi lisääntyneet 2000-luvulla. Viime vuonna Kela korvasi 16-29 -vuotiaille yli 400 000 sairauspäivää masennuksen perusteella. Kasvua vuodesta 2004 on yli 44 prosenttia.

Mielenterveyden häiriöiden aiheuttamat nuorten sairauspoissaolot ja työkyvyttömyys sekä niiden kasvu 2000-luvulla huolestuttavat tutkijoita. Asiasta kirjoittavat tutkimusprofessori Raimo Raitasalo ja pääsuunnittelija Kaarlo Maaniemi Kelan Sosiaalivakuutus-lehdessä ilmestyneessä artikkelissaan.

Vuodesta 2004 vuoteen 2008 masennuksen takia alkaneiden sairauspäivärahakausien määrä on kasvanut alle 30-vuotiailla miehillä 40 % ja naisilla 49 %. Suurin muutos on tapahtunut 16-19-vuotiaiden miesten ikäryhmässä, jossa sairauspäivärahakausien määrä on lisääntynyt 75 %. Naisilla vastaavasti suurin muutos on tapahtunut 20-24-vuotiaiden ryhmässä, jossa lisäys on 52 %.

Sen sijaan mielenterveyssyistä työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden nuorten lukumäärä väheni hieman ensimmäistä kertaa 2000-luvulla. Viime vuonna mielenterveyden häiriöiden vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi 1 848 alle 30-vuotiasta. Se on 65 nuorta vähemmän kuin vuonna 2007.

Raitasalon ja Maaniemen mukaan nuorten mielenterveyden ja käyttäytymishäiriöiden lisääntymisen taustalla on useita tekijöitä.

- Kasvu ei johdu mistään yksittäisestä syystä vaan terveydentilaltaan herkästi haavoittuvia nuoria tukevan sosiaalisen turvaverkon haurastumisesta. Tämä koskee perheen, koulun ja opiskelun, työn ja terveydenhuollon muodostamaa kokonaisuutta, he toteavat.

Kela korvasi vuonna 2008 mielenterveyden häiriöiden vuoksi 4,1 miljoonaa sairauspäivärahapäivää, mikä on 25 % kaikista korvatuista sairauspäivärahapäivistä.

(MTV3)

Lue koko artikkeli Sosiaalivakuutus 4/09, s. 22-24: www.kela.fi/sosiaalivakuutus

Katso Outi Airolan juttu:

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot