Mainos
Mainos

Masennus vie nuoria työkyvyttömyyseläkkeelle

Mielenterveyden häiriöt ovat yhä useammin syynä myös nuorten työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen. Viime vuonna 1900 nuorta siirtyi työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyden häiriöiden vuoksi. Heistä yli neljälläsadalla syynä oli masennus.

Tutkimusprofessori Raimo Raitasalo ja pääsuunnittelija Kaarlo Maaniemi kirjoittavat Kelan Sosiaalivakuutus-lehdessä, että vuodesta 2000 vuoteen 2007 mielenterveydenhäiriöiden takia eläkkeelle jääneiden alle 30-vuotiaiden määrä enemmän kuin kaksinkertaistui. Masennuksen vuoksi eläkkeelle siirtyneiden nuorten miesten määrä kasvoi 66,7 prosenttia ja naisten määrä peräti 181,8 prosenttia.

Mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt ovat kasvava syy myös Kelan maksamien sairauspäivärahojen taustalla. Vuodesta 2000 vuoteen 2007 masennuksen takia alkaneiden sairauspäivärahakausien määrä on kasvanut 16-29-vuotiailla miehillä 91,7 prosenttia ja naisilla 159,4 prosenttia.

Raitasalon ja Maaniemen mielestä nuorten mielenterveyden häiriöiden aiheuttaman työkyvyttömyyden kasvun syynä on heitä tukevan turvaverkoston rapautuminen.

Häiriöistä kärsivien nuorten ja nuorten aikuisten ongelmiin tulisi Raitasalon ja Maaniemen mukaan puuttua terveydenhuollon eri sektoreilla aiemmin. Terveydenhuollon aktivoiminen ei kuitenkaan yksin riitä, vaan on kehitettävä myös perheiden turvallisuutta, koulujen ja opiskeluympäristön toimivuutta sekä työelämän joustoja.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme