Mainos
Mainos

Masennuslääkkeistä ehkä hyötyä muissa aivosairauksissa

Masennuslääkkeille voi löytyä laajempaakin käyttöä kuin masennuksen hoito. Professori Eero Castrén Helsingin yliopistosta arvelee, että niillä voidaan korjata aivokuoren toimintaa laajemmin, kuin tähän asti on uskottu. Tämä onnistuu kuitenkin vain silloin, kun tarjolla on myös ohjaavia virikkeitä, kuten terapiaa ja kuntoutusta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että masennuslääkkeillä voidaan esimerkiksi edistää heikkonäköisyyden paranemista. Suomalaisten ja italialaisten tutkijoiden tutkimus julkaistaan Science-lehdessä huomenna. Tutkimuksessa lähdettiin alun perin selvittämään, miksi serotoniinin takaisinoton estoon perustuvien masennuslääkkeiden vaikutus mielialaan alkaa niin hitaasti.

Puutteellisesti toimivat hermosoluyhteydet mielialaa säätelevillä aivoalueilla saattavat altistaa masennukselle. Jo aiemmin on havaittu, että masennuslääkkeet vahvistavat kasvutekijöiden välityksellä aivokuoren yhteyksiä. Ne lisäävät hermoston muovautuvuutta ainakin tietyillä aivoalueilla.

Masennuslääke vaatii rinnalleen virikkeitä

- Aivokuoren uudelleenjärjestäytyminen masennuslääkkeen avulla voi olla masennuksesta paranemisen taustalla, sanoo Castrén. Hän kuitenkin painottaa, ettei masennuslääke toimi yksinään, vaan vaatii rinnalleen paranemista ohjaavia virikkeitä.

Aiemmin ei ole tiedetty, että masennuslääkkeet voivat vaikuttaa myös näköjärjestelmään. Entuudestaan on tuttua, että jos toinen silmä peitetään, niin näkevän silmän yhteydet alkavat vallata näköaivokuoren alueita ja vastaavasti suljetun silmän hermosoluyhteydet vetäytyvät. Lapsuudessa näin heikommaksi jääneen silmän näkökykyä voidaan vahvistaa peittämällä joksikin aikaa parempi silmä. Aikuisella tällaista vahvistumista ei kuitenkaan enää tapahdu.

Eläinkokeissa masennuslääke avasi kuitenkin uudelleen sen ajanjakson, jolla näön vahvistuminen on mahdollista. Näkökyky parani terveen silmän tasolle myös aikuisilla rotilla, kun niille annettiin masennuslääkettä ja parempi silmä peitettiin.

Castren arvelee, että lääke voisi vaikuttaa ihmisilläkin samalla tavalla. Hän pitää myös mahdollisena, että havainto poikii uusia hoitokeinoja myös muihin aivosairauksiin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme