Mainos
Mainos

Ankeusvaroitus! Tämä kuvapari tiivistää koko toukokuun sään – "En muista nähneeni vastaavaa"

2016
2017

Taivalkosken sääaseman ylläpitäjä Juha Posio nappasi otoksen, joka kiteyttää kevätsään täydellisesti. Hän on kuvannut saman mökin samasta kulmasta 9. toukokuuta vuonna 2016 ja vuonna 2017. Tässä vaiheessa ei liene yllätys, että sää poikkeaa melkoisesti viime vuotisesta.

– En muista Taivalkoskella nähneeni vastaavaa tähän aikaan, sanoo Posio.

– Muistia kun pinnistelee, niin 90-luvulla – muistaakseni 1997 – on ollut vastaavanlainen kevät Koillismaalla, toki silloisia lumimääriä ja lämpötiloja en muista.

Posio muutti paikkakunnalle vuonna 2012, jolloin perusti harrastuksena myös sääaseman. Posio kertoo olleensa nuoresta pitäen kiinnostunut säästä ja ilmastosta.

taivalkoski

Kiinnostusta herättää luonnollisesti tänä vuonna toukokuun poikkeuksellinen kylmyys.

– Kylmyyttä kuvaa hyvin se, että nyt on neljän edellisen vuorokauden keskilämpötila jäänyt pakkaselle, eli termisen talven puolelle, Posio pohtii.

– Vuoden 2016 toukokuun kymmenen ensimmäisen päivän keskilämpötila oli +9,0 ja koko kuun keskilämpötila oli kesäiset +10,3, eli pudotus tähän mennessä viimevuoteen on hyvin raju. Tämän vuoden ero viimevuoteen vielä korostuu, koska vuodentakainen kevät oli aikainen.

Viikonloppuna sää on muuttumassa ennusteiden mukaan hieman tavanomaisemmaksi. Etelässä kymmenen astetta saattaa rikkoutua jo perjantaina – Taivalkoskella yöpakkasista ei välttämättä päästä ensi viikollakaan.

Posion kuvasta uutisoi ensimmäisenä Koillissanomat.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme