Mainos
Mainos

Masentuneen työhönpaluuta halutaan helpottaa

Työhönpaluu masennuksen jälkeen on vaikeaa, vaikka kyse ei ole parantumattomasta sairaudesta. Vaikeutta lisäävät ennakkoluulot mielenterveysongelmia kohtaan. Paluukynnys on matalampi, jos työpaikalla masennus nähdään sairautena muiden joukossa. Silloin esimerkiksi masennukseen liittyvä pelko kasvojen menetyksestä tai pinnariksi leimautumisesta ei pääse voimistumaan, sanoo johtava psykologi Sirkku Kivistö Työterveyslaitokselta.

Työhön palaaja arvostaa esimiehen tukea. Suomessa on Kivistön mukaan kuintekin hyvin vähän ohjeistusta siitä, miten sairauslomalta palaavia työpaikalla kohdellaan, eikä lain tasolla asiasta ei ole mitään säännöksiä.

- Monissa maissa lainsäädäntö on jo aika jämptiä. Laissa sanotaan tarkkaan, miten esimiesten tulee toimia ensimmäisellä, toisella ja kolmannella viikolla. Ja rapsut tulee, jos näin ei tehdä, sanoo Kivistö.

Kivistö on laatinut sekä esimiehille että työhön palaajille työterveyskirjeet, joissa on opastusta vaikeaan tilanteeseen. Kun sosiaali- ja terveysministeriö on ne hyväksynyt, ne tulevat maksutta kaikkien käyttöön.

Heti ei ole pakko onnistua

Tilanne on usein vaikea esimiehellekin. Paluuvaiheessa ehkä pelätään, että rasitus lisää vaaraa sairastua uudelleen. Esimies voi kysyä työntekijältä tämän voinnista, mutta palaaja päättää itse miten paljon hän haluaa kertoa.

Esimiehen ei tarvitse ratkoa ongelmia yksin, vaan hän voi kutsua koolle työterveysneuvottelun. Siinä neuvotellaan yhdessä työntekijän, esimiehen ja työterveyshuollon kanssa paluuvaiheen toimenkuvasta. Usein ei tarvita kuin keskustelu ja työntekijä löytää itse tavan tarttua työhön ja rytmittää sitä.

Usein ajatellaan, että vaihtoehtoina on vain työkykyinen tai työkyvytön. Paluuvaiheessa kyse ei ole kummastakaan, muistuttaa Kivistö. Työntekijän on hyvä muistaa, että heti ei ole pakko onnistua. On myös varaa epäonnistua. Toipumisen kannalta tärkeää on mahdollisuus säädellä omaa työtahtia. Ennakoimattomia stressitilanteita on syytä välttää. Kehotus ottaa itseään niskasta kiinni ei toimi masennuksesta toipuvalle.

Suomessa on Kansaneläkelaitoksen sairauspäivärahatilaston mukaan noin 33 600 mielialahäiriöstä johtuvaa sairauspoissaoloa vuodessa. Yli kolmen kuukauden sairausloman jälkeen työntekijä voi palata työhön osa-aikaisesti osasairauspäivärahan turvin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme