Mainos
Mainos

Masha Gessen: Kasvoton mies. Vladimir Putinin nousu Venäjän valtiaaksi

Arvio: Päivi Lipponen

(Otava) Suomentanut Matti Kinnunen

Vallankäyttäjästä voi kirjoittaa imartelevan teoksen tai häpäisykirjan. Houkutus sortua mehevien juorujen toisteluun on varmasti suuri. Jotenkin tuntuu, että Masha Gessen ei ole kyennyt vastustamaan kiusausta. Ulkopuolisena on tietenkin vaikeata arvioida, mikä on todella tapahtunutta. Ainakin Gessen antaa ankaramman kuvan Vladimir Putinista kuin Anna Politkovskajan ”Putinin Venäjä” ja Peter Truscottin ”Putin's Progress”.

Gessen suorastaan demonisoi Vladimir Putinin. Olen henkilökohtaisesti tavannut Putinin peräti kahdesti. Ensimmäinen kerta oli Putinien virallinen vierailu Suomeen. Tuolloin mieheni toimi pääministerinä. Vaimo oli viehättävä ja Putin jämäkkä. Olin yllättynyt kuinka länsimainen hän oli. Yhteisten tuttavien kautta on vuosien aikana tihkunut tietoa henkilön ajatuksista ja pyrkimyksistä.

Tuntuu mahdottomalta ajatella, että Venäjän turvallisuuspoliisi räjäytti Moskovassa kerrostaloja, joissa kuoli oman maan kansalaisia puhtaasti vain pelon ilmapiirin luomiseksi ja Putinin aseman pönkittämiseksi. Onko tämä länsimaista naiviutta?

Gessen antaa ymmärtää, että Putinin ura on yhtä suurta KGB:n salaliittoa. Neuvostoliiton romahdus käynnisti Putinin ja hänen KGB -verkostojensa valtaannousun. Koneiston nimi vain vaihtui. On muistettava, että KGB poimi piiriinsä jokaisen sukupolven parhaimmiston. Monessa maassa on vastaavat seulonnat eliittikoulujen kautta. Putin on viisaan poliitikon tavoin ympäröinyt itsensä lojaaleilla tukijoille, yksin hän ei koko orkesteria soittaisi.

On helppo yhtyä näkemykseen, että Putin haluaa tehdä Venäjästä suuren, isänmaallisuus ja uhattuna olemisen trauma yhdistävät kansaa. Putinille keskitetty valtio on ainoa oikea tapa hallita maata eli Neuvostoliitto on tavallaan herätetty uudelleen henkiin. Totalitarismia lähenevä keskusjohtoisuus merkitsee, että vahvaa valtiota uhkaavat asiat on poistettava: oligarkit ja oppositio. Näitä seikkoja Gessen kuvaa yksityiskohtaisesti.

Gessenin kirjaa lukiessa voi vain todeta kuinka suuri mentaliteettiero vallitsee Venäjän ja Euroopan välillä. Poliittiset käänteet ovat lähes ennustamattomia. Ihmisiä tuomitaan, armahdetaan, jopa salamurhataan. Venäläisissä on myös ihmeellistä rohkeutta nousta barrikadeille.

Kirja on ainutlaatuinen kurkistus venäläiseen politiikkaan. Pro-demokratia mielenosoitus yritettiin estää lähettämällä torvisoittokunta musisoimaan paikalle. Valtion selitys oli viihdyttää musiikilla ihmisiä. Tosiasiassa aktivistien puheet jäivät musiikkipauhun alle. Ratkaisuksi keksittiin sitruunoiden syönti, sillä näky herätti muusikoissa voimakkaan syljen erityksen ja puhaltaminen kävi mahdottomaksi. Torvisoittokunta lähti pois ja mielenosoitus sai jatkua.

Venäjä yllättää. Voiko sitä lainkaan ymmärtää?

Kirjoittaja on kansanedustaja (SDP) ja Helsingin kaupunginvaltuutettu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme