Mainos
Mainos

Masha Gessen: Kasvoton mies. Vladimir Putinin nousu Venäjän valtiaaksi

Arvio: Hilkka Hyrkkö

(Otava. Kääntäjä: Matti Kinnunen)

Masha Gessenin kirja on kuin dekkari. Se piti minut otteessaan koko heleän helluntain. Tässä kirjassa on vain yksi rosvo. Hänen rikoksensa kasvavat ja laajenevat kaiken aikaan. Samalla ne tietysti muuttuvat häikäilemättömämmiksi. Kaikki, jotka heittäytyvät etsiviksi, poliiseiksi, ovat vaarassa. Heidän kokoonsaamansa aineisto mitätöidään tai hävitetään. Poliisit joutuva tuomiolle ja vankilaan. Osa heistä teloitetaan keskelle arkeaan. Onnekkaimmat pakenevat ulkomaille, mutta he eivät ole turvassa sielläkään.

Kirja alkaa siitä, kun tekijä saa tiedon pietarilaisen ihmisoikeusaktivistin ja kansanedustajan Galina Staravoitovan kuolemasta. Se tuntuu ja kuulostaa yhtä mielettömältä kuin monet muut murhat ennen sitä ja sen jälkeen. Masha Gessenin on vaikea muodostaa siihen kantaa, vaikka kyseessä on henkilökohtainen ystävä. Hän lähtee ostamaan kylpyhuonekalusteita niin kuin oli suunnitellutkin. Tämä on kuvaava esimerkki siitä, millaista voimattomuutta Venäjän rakenteellinen väkivalta kansalaisissa saa aikaan.

Masha Gessenin kirja selostaa tarkasti kaksi vuosikymmentä nyky-Venäjällä. Miten neuvostoihmiset yrittivät orientoitua siihen, että Neuvostoliitto oli hajonnut, miten Venäjän ensimmäiselle presidentille Boris Jeltsinille piti löytää seuraaja. Paikalle valikoitui Vladimir Putin Pietarista.

Boris Jeltsinin kausi oli kirjan mukaan ihmeellinen episodi muutoin niin diktatoorisen Venäjän historiassa. Jeltsin sai paljon vihamiehiä, koska Neuvostoliiton jo rapautumassa ollut infrastruktuuri todella mureni ja samaan aikaan talous ei kohentunut toivotulla tavalla. Seuraaja Putin toisaalta joutui hämmästymään, miten huonossa kunnossa valtio oli. Hän ryhtyi rivakasti toimeen. Ensimmäisiä tekoja oli vallan keskittäminen takaisin Kremliin erilaisin keinoin. Samalla demokratisoitumiskehitys voitiin unohtaa.

Mikään ei olisi voinut tulla sopivammin presidentti Vladimir Putinille kuin New Yorkin tuhoisat iskut syksyllä 2001. Putin liittyi Yhdysvaltain ja lännen kanssa terrorismin vastaiseen rintamaan ja sai maailman huomion pois Venäjän tilanteesta. Masha Gessen selostaa seikkaperäisesti, miten amerikkalainen media sulki isotkin Moskovan konttorinsa. Moskovasta tuli välilaskupaikka matkalla Kabuliin ja Bagdadiin. Oikea vihollinen oli siellä ja Venäjä etsi yhdessä lännen kanssa tätä vihollista.

Maailma yksinkertaisesti sulki silmänsä siltä, mitä Venäjällä tapahtui muun muassa terrorismin vastaisen sodan nimissä. Uutisiin ylsivät vain kerrostalojen räjähdykset, Moskovan teatterikaappaus, Beslanin koulukaappaus, iskut Moskovan metroon. Virallinen Venäjä ilmoitti kaikkiin näihin oikopäätä syyllisiksi Tshetshenian kapinalliset. Kasvottomassa miehessä kerrotaan yksityiskohtaisesti, miten monet tosiasiat sotivat tätä oletusta vastaan. Mutta Putin tarvitsi kaikkien hyväksymän vihollisen voidakseen tiukentaa lakeja ja keskittää valtaa.

Kirjassa eritellään myös kiihkottomasti, miten Jeltsinin aikana ryöpsähtänyt sananvapaus kahlittiin mies ja media kerrallaan. Kirjoittaja itse oli Media Most -konsernin omistaman Itogi-lehden palveluksessa, kun omistaja Vladimir Gusinski pidätettiin ja hänen omaisuutensa otettiin valtiollisen yhtiön haltuun.

Samaan tapaan kuoli Putinin Venäjällä poliittinen demokratia. Uudet puolue- ja vaalilait tekivät pala palalta puolueiden toiminnan mahdottomaksi ja estivät pienpuolueita edes osallistumasta vaaleihin.

Esimerkinomaisesti kirjaa seuraa shakkimestari Garri Kasparovin yritystä kiertää maata ja tehdä oppositiopolitiikkaa. Kaikki voidaan tehdä mahdottomaksi, jopa väenkokouksia varten tarvittavien tilojen vuokraaminen.

Ja kun media ja oppositio on tapettu, seuraa terrorin, valtioterrorin aika. Jo Jeltsinin tukijana kunnostautunut liikemies Boris Berezovski uskoi Putiniin hyvin pitkään. Hän uskoi, että Putin kaihtoi vilppiä ja korruptiota sen kaikissa muodoissa. Niinpä Berezovski esitteli presidentille Aleksander Litvinenkon, joka halusi tuoda valtiojohdon tietoon väärinkäytöksiä FSB:ksi muuttuneessa turvallisuuspalvelussa. Tarkoitus oli vilpitön, mutta tämän tarinan lopussa on poloniummyrkytykseen kuoleva Litvinenko. Putin ei halunnutkaan oikaista FSB:n väärinkäytöksiä, vaan tuhota viestintuojan.

Valtioterroriin liittyy suunnaton ahneus. Miljardööri Mihail Hodorkovskin tuhoamisessa yhdistyy monta tekijää. Hodorkovski erehtyi luulemaan, että hänkin voi harjoittaa poliittista toimintaa Venäjällä. Hän käytti huomattavia summia puoluetoiminnan rahoittamiseen, koulu- ja nuorten harrastetoiminnan kehittämiseen ja osoitti kaikin tavoin olevansa vapaa mies.

Meilläkin televisiossa esitetty Putin dokumentti näyttää selvästi, miten Kremliin kutsuttu Hodorkovski erehtyy esittelemään lukuja Venäjän valtion korruptoitumisesta. Putinin vastaus kertoo, että Hodorkovskin oma yritys on vaarassa ja Hodorkovski itse niin ikään. Presidentin ja talousvaikuttajien tapaaminen televisioitiin poikkeuksellisesti, joten kaiken tämän voi omin silmin nähdä. Ja pian tämän jäkeen Hodorkovski pidätettiin, valtio osti hänen yrityksenä lumehuutokaupassa ja Hodorkovski on edelleen vankilassa.

Kun kirja päättyy on viime vuoden joulukuu. Vladimir Putin on ehtinyt olla kaksi kertaa Venäjän pääministeri ja hänet ollaan valitsemassa kolmatta kertaa Venäjän presidentiksi. Parlamenttivaalit on juuri pidety. Valtapuolue, Yhtenäinen Venäjä on kärsinyt odottamattoman vaalitappion. Kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen sadat tuhannet venäläiset kokoontuvat mielenosoituksiin ja niillä on yksi ja selvä viesti: Venäjä ilman Putinia! Masha Gessen on toiveikas.

Kaikille Venäjästä kiinnostuneille ihan perusteos ja toivoisin mahdollisimman monen suomalaispäättäjänkin tarttuvan tähän jännityskertomukseen. Ihan vain siksi, ettei synny liian toiveikasta kuvaa.

Hilkka Hyrkkö on toimittaja ja viestinnän ammattilainen. Paitsi, että kirjoittaa, lukeekin paljon. Ei ole toista ilman toista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme