Mainos
Mainos

Mätänevien zombi-haukien mysteeri selviämässä: Kalojen pinnalla kasvaa sientä

Littoistenjärvestä pyydetyt "zombi-hauet" ovat mitä todennäköisimmin vesihomeen peitossa. Vielä ei ole varmaa, mikä hauet homehdutti, mutta homehtuneita haukia on löydetty seitsemän ja ongelma-alue on paikannettu.

Niin Suomen Haukiseuran hallituksen puheenjohtaja Niko Satto kuin Littoistenjärven hoitokunnan puheenjohtaja Jukka Heikkilä uskovat Littoistenjärvestä nostettujen mätänevien haukien kärsivän vesihomeesta.

Littoistenjärven kemikaalipuhdistuksen jälkeen kalastaja valokuvasi haukia, jotka näyttäisivät ensivilkaisulta olevan paiseiden peitossa.

– Vesihomeen vaivaamia haukia on löytynyt seitsemän, kertoo Heikkilä.

– Vesihome tarkoittaa, että kalan pinnassa kasvaa sieni. Se yleensä kasvaa siinä siksi, että kalassa on jotain viallisuutta.

Hauki on matkalla Eviraan tarkastettavaksi eikä vielä tiedetä, mitä viallisuus voisi olla. Kemikaalipuhdistuksen jälkeen Littoistenjärven vesi oli huomattavasti aiempaa kirkkaampaa ja Satto epäili, että kirkastunut vesi olisi voinut saada hauet hyökkäämään toisiaan vastaan.

Heikkilä ei pidä teoriaa mahdottomana.

– Tietysti se on iso muutos kaloille, että elinympäristö muuttuu kertarysäyksellä ja kaveri on yhtäkkiä siinä ihan vieressä.

Heikkilä toppuuttelee aiheesta syntynyttä kohua. Alue, jolta vesihomeen vaivaamia kaloja on löytynyt, on paikannettu ja melko pieni. Kemikaalipuhdistuksen hyödyt ovat olleet paljon haittoja suuremmat.

– Näyttää siltä, että ilmiö on keskittynyt parin aarin alueelle järven pohjoisosaan, Heikkilä selittää.

– Nythän järvi on vasta saatu sellaiseen kuntoon, kun sen luonnollisessa tilassa pitäisi olla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme